Kdyby se Titanic potápěl dnes!

Konspirační teorie (přesněji hypotézy) dnes opravdu letí. A letěly i v minulosti a pravděpodobně budou cool i v budoucnosti. Kolik lidí jim ale skutečně věří? Proč máme dojem, že se svět zbláznil? Proč nám připadá, že už prakticky není možné zjistit pravdu?

Ono u většiny konspiračních teorií moderní doby to nebude tak žhavé. Jen se projevuje ten efekt, že křiklouni jsou prostě více slyšet. A to je ten problém. Když budete mít v místnosti 100 lidí a jeden z nich bude vykřikovat na celou místnost, že se ho vláda snaží zabít, kterému členovi v místnosti budete věnovat pozornost? Ano tomu křiklounovi. A podobně to funguje i na sociálních sítích.

Konspirátoři jsou prostě hluční a jsou vidět. A algoritmy sociálních sítí jim k tomu napomáhají, protože konspirační příspěvek vždy vyvolá větší počet interakcí a reakcí než konstatování suchých měřitelných dat.

Ocitáme se tak v moři, kde se dočítáme ze všech stran pouze to, že očkování způsobuje autismus, roušky nás mají umlčet a ideálně otrávit, že Země je plochá a další lehce vyvratitelné hoaxy.

Hoaxy navíc nemusejí být nijak komplexní a mohou se vzájemně vyvracet. Protože jejich šiřitelé čtou pouze titulek nebo obrázek s jednoduchým heslem. Téměř nikdy nevysvětlují proč daná věc tak je, ale jen, že tak je. A sází na to, že lidé hledají senzace a ideálně senzace kterým rozumí. Jelikož hoaxy nikdy nejdou do hloubky tématu, tak vypadají na první pohled srozumitelně a jasně. Fakta takto lehce prezentovat prostě nejdou.

Navíc fakta se opírají o vědecké studie, ve kterých umí číst jen vědci a pár novinářů specializujících se na vědeckou tématiku. Případně pak absolventi vědeckých oborů na VŠ, kteří se těmito studiemi museli prokousat pro napsání své diplomové práce.

Sepsat tedy článek založený na faktech je mnohem náročnější, než si vycucat hoax z prstu. Obecně se pak internet plní spíše nesmysly, které lze napsat za pár vteřin a zvládne je vymyslet kdokoli se špetkou fantazie.

Nicméně v reálném světě to tak hektické nebude. Záleží určitě na tom, v jaké sociální bublině se nyní vyskytujete, ale třeba bojkot roušek na internetu vypadá tak, že je snad nikdo nenosí. V reálu v MHD málokdy narazíte na někoho bez roušky.

Bohužel zrovna tento příklad je ukázkou toho, že se společnost mění. Postupně postupuje z informačního věku do věku dezinformačního. A těch dezinformací začíná být tolik, že se to pomalu ale jistě přelévá i do běžného života. Začíná se nám stávat, že i když slušně upozorníme lidi na dodržování hygieny a správné nošení roušek, tak nám začíná být vyhrožováno agresivními jedinci tohoto až fanatického odboje. Argumenty je nezajímají a nezajímají je ani pravidla, která jsou platná uvnitř budovy, ve které je ani nikdo nenutí být. Nyní se odkazuji na vlastní zkušenosti.

S projektem Science Reveal tak chceme vyrazit do boje proti dezinformacím a hledáme formáty, které by se naladily právě na příznivce dezinformačních webů. Rádi bychom tedy požádali vás naše fanoušky o spolupráci. Pokud byste se do tohoto boje chtěli s námi zapojit, napište nám do zpráv. Můžete se zapojit jak svými nápady, tak i svou vlastní aktivitou. Máme dnes přes 20 000 sledujících (s dosahem k 1 milionu lidí týdně) a máme spřízněné stránky s podobným i větším dosahem. A věříme, že pokud se nám podaří internetový prostor zaplnit podloženými informacemi a naučíme lidi kritickému myšlení a ověřování dat, zvláště těch, které hrají do noc našemu názoru, tak ještě budeme mít šanci vrátit se do věku informačního. Jdete do toho s námi? Napište nám!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *