Látka z houbiček je proti depresím 4× účinnější než antidepresiva!

Předem tohoto příspěvku DŮRAZNĚ UPOZORŇUJEME, že nikoho nenabádáme ke konzumaci drog či omamných látek. Článek pojednává po kontrolovaném podání čisté látky pod lékařským dohledem.

Psilocybin je psychedelická látka obsažena v mnoha typech hub. Mezi nimi ve vysoké koncentraci například v lysohlávkách, kropenatcích nebo šupinovkách. Tato látka způsobuje halucinace a často bývá užívána pro meditační, náboženské či transcendentní účely. Látka totiž vyvolává zrakové i sluchové halucinace.

Právě tato látka byla testována v nové studii vědců z Univerzity Johnse Hopkinse v USA, publikované 4. listopadu 2020 (odkaz v komentářích). Už v roce 2016 se ukázal psilocybin jako velmi účinná látka pro zmírnění existenční úzkosti u pacientů s diagnózou smrtelného nádorového onemocnění. Nová studie přichází s možným širším využitím psilocybinu u pacientů trpících depresemi.

Studie poukázala na rychlý účinek (zkrácení léčby z měsíců na týdny). Překvapila je také účinnost psilocybinu, která se ukázala až 4× silnější než u běžně dostupných antidepresiv. Nevýhodou klasických antidepresiv jsou také nežádoucí vedlejší účinky.

Nicméně tato studie byla prováděna pouze na malém vzorku pacientů a je tak třeba dalších a ideálně dvojitě zaslepených studií. Stávající pacienti budou však monitorováni i po ukončení studie. Chtějí zjistit jak dlouho po ukončení léčby účinky vytrvají.

Výzkumu psilocybinu se věnují i vědci v České republice. Povolení má tým MUDr. Tomáše Páleníčka, Ph.D. v Národním ústavu duševního zdraví (NÚDZ, Klecany u Prahy), který je také pracovištěm 3. lékařské fakulty univerzity Karlovy. Cílem studijního výzkumu v ČR je otestovat působení psilocybinu na lidský mozek, mozková centra a funkce.

Zdroje k hlubšímu bádání

Psilocybin-Assisted Supportive Psychotherapy in the Treatment of Major Depression—Quo Vadis?

Rigorous Study Backs A Psychedelic Treatment For Major Depression

Kontrolované užívání psilocybinu, látky z lysohlávek, pomáhá proti depresím

Psilocybin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *