Vzniknou v okolí africké řeky Okavango nové ropné vrty?

1600 km dlouhá řeka Okavango protéká africkými státy Angola, Namibie a Botswana. Řeka je významným zdrojem vody nejen pro místní ekosystém, ale i pro lidi samotné. Velkou zajímavostí je také to, že řeka nekončí v žádném oceánu, ale naopak v pouštní oblasti Kalahari, kde vytváří rozsáhlou bažinatou deltu. Dál řeka neteče. Právě tato delta je od roku 2014 na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.

A je tam zcela právem, tvoří totiž zcela unikátní oázu, která poskytuje vláhu a život pro mnoho organismů. Právě pravidelné záplavy této oblasti, které jsou způsobeny obdobím dešťů sem láká jedinečné uskupení a především obrovské množství afrických živočichů. U delty žijí také největší stáda slonů v Africe vůbec. To láká i turistický ruch a tak je tato delta důležitá i pro příjmy Botswany.

Nicméně Namibie, kterou řeka také protéká nyní schválila průzkum podzemních ložisek ropy a zemního plynu. Zájem o těžbu zde má kanadská společnost ReconAfrica. Vrty mají ověřit dostupnost ropy. V podzemí okolí řeky Okavango bylo objeveno obrovské naleziště ropy. Odhaduje se, že zdejší ropa by byla schopna pokrýt roční spotřebu USA na 4 roky.

Ochránci přírody se však bojí znečištění okolí, řeky samotné a tím i narušení místního ekosystému. Navíc frakování, pomocí kterého se získává zemní plyn by měl za následek jemná zemětřesení v okolí. Navíc je nutné si uvědomit, že pokud se ukáže, že místo je vhodné pro těžbu, tak se zde nevybudují pouze ropné věže, ale také dopravní infrastruktura k těmto místům a rozsáhlé ropovody.

Samotná společnost se hájí tím, že se zdejšími unikátními podmínkami počítají a údajně nemají nijak narušit ekosystém. Sama Namibská vláda ve společnosti ReconAfrica drží desetiprocentní podíl. Slibuje si zejména zajištění pracovních míst pro své obyvatele.

Děkujeme za přízeň, sledujte nás na Instagramu nebo náš projekt podpořte na Patreonu či Startovači. Odkazy naleznete v komentářích.

Zdroje k hlubšímu bádání

Oil drilling, possible fracking planned for Okavango region—elephants’ last stronghold

Delta řeky Kvawanga

Delta Okavanga

Okavango

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *