Už zítra přistane sonda Perseverance na Marsu. Sledujte online přenos s brněnskou hvězdárnou, nebo „na vlastní oči“ na obloze!

NASA v létě vyslala na Mars další rover, který během zítřejšího večera dosáhne svého cíle!
Hvězdárna a planetárium Brno si pro vás připravila Přímý přenos z Marsu, kde budou celou akci průběžně komentovat. Odkaz na stream najdete v události nebo v komentářích tohoto příspěvku.

Přistání na Marsu není jednoduché, své by o tom mohla vyprávět nejedna kosmická agentura, včetně ESA. Doposud se podařilo na Marsu bezpečně (bez poškození přístrojů) přistát pouze americké agentuře NASA. Dát se tedy říct, že celý manévr již mají nacvičený. I přes to držíme palce, aby přistání proběhlo bezpečně.

Vozítko Perseverance není žádný drobeček, Váží více než 1 tunu, měří na délku 3 metry, 2,7 metru na šířku a vysoký je 2,2 metru. Je vybaveno řadou senzorů a kamer, které budou mapovat povrch planety. Rover je vybaven také malou helikoptérou Ingenuity, která bude schopna prozkoumávat okolí ze vzduchu. Avšak vzhledem k častým prachovým bouřím bude dron v provozu vždy jen pár minut. Helikoptéra Ingenuity byla zkonstruována speciálně pro let v tamní řídké atmosféře a poskytne nám opět trošku jiný pohled na planetu. Stane se tak prvním létajícím prostředkem na Marsu vůbec.

Sledujte už zítra ve večerních hodinách další detaily. Informovat vás budeme i na naši stránce Science Reveal.

Mimochodem pokud bude u vás hezké počasí, bude možné vidět planetu Mars i pouhým okem. Můžete tak celé přistání „sledovat“ na vlastní oči. Samotný rover si však budete muset představit pouze ve vlastní fantazii. Vzhledem k obrovské vzdálenosti a rozměrům roveru bohužel není možné jej vidět. Můžete si ale představit, co se právě na té tečce na obloze odehrává a že právě tam přistává další lidská vědecká laboratoř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *