Co jsou červí díry?

Dost často se červí díry spojují s černými děrami. ? Ve skutečnosti však nemají nic společného.

Černá díra ? je extrémně hmotný objekt, který vznikne po zhroucení ? velkých hvězd. Jsou tak hmotné, že z nich neunikne kvůli silné gravitaci ani světlo. V každé galaxii se nachází velké množství těchto děr a v centrech galaxií ? jsou obří super masivní černé díry.

Oproti tomu červí díra představuje hypotetické spojení dvou míst napříč prostorem a časem. ⏱ Pomocí červí díry by se tak mělo být možné přemístit v prostoru a čase do jiné části vesmíru. ? S původním konceptem přišel už Einstein s Rosenem v roce 1935, podle nichž byla jedna z variant červích děr pojmenována jako Einsteinův–Rosenův most.

Princip se přirovnává k putování červa ? z jedné strany jablka na druhou stranu. Místo toho, aby se pohyboval po povrchu jablka (2D prostor) tak se provrtá skrze třetí rozměr středem jablka ? a dostane se na jiné místo v 2D prostoru. Stejně tak se předpokládá, že by bylo možné využít dalšího prostoru pro přesun ve 3D světe tak, aby cestovatel ?‍? nikdy neporušil zákony fyziky a nepřekročil tak v žádném bodě cestování rychlost světla. Vytvoření takové červí díry by však vyžadovalo pravděpodobně obrovské množství ? energie, kterou nyní nejsme schopni dodat.

Nejvíce tento jev zpopularizoval pravděpodobně seriál Hvězdná brána (Star Gate), který využíval právě červí díry pro cestování skrze galaxii z jedné planety na druhou. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *