Polární záře dnes v Česku!

Věděli jste, že za polární září nemusíte cestovat až do Laponska? Přibližně jednou ročně se objeví slabší polární záře i u nás v Česku. ?? Předpověď hlásí polární záři na dnešní večer ze soboty na neděli. ?

Dost často se stává, že když se má na obloze objevit nějaký super astronomická podívaná, tak se počasí postará o to, abychom nic neviděli. ? Dnes by to ale mohlo být jinak. Poslední dny máme jasnou a čistou oblohu a to by mělo vydržet i během dnešního večera. ?

Zabránit v pozorování by nám tak mohl akorát světelný smog. ? Doporučujeme tedy vycestovat daleko od velkých měst. ⛺️ Ideálně do hor a najít si místo s výhledem na sever. Ideální podmínky nám dává i Měsíc, ? který vyjde nad obzor až v druhé polovině noci.

Jak je možné, že i v Česku můžeme pozorovat polární záři? K tomuto úkazu dochází ve chvíli, kdy na Slunci ☀️ dojde k opravdu silné erupci. ? K té došlo právě ve čtvrtek. Nabité částice ze Slunce přijdou do kontaktu s magnetickým polem Země ? a to je svede u severních pólů do míst, kde se siločáry země setkávají s vrchní vrstvou atmosféry ve výšce cca 100 km. Zde pak dojde k interakci částic, které můžeme spatřit jako severní nebo jižní polární záři.

Pokusíte se dnes polární záři sledovat? ?

Další zdroje ke zkoumání

AURORA FORECAST

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *