25. 12. 2021 odstartuje ze Země dlouho očekávaný Teleskop Jamese Webba

Je to tu!!! Blíží se dlouho očekávaný start rakety Ariane 5 ?, která vynese na oběžnou dráhu teleskop Jamese Webba! ? Start budeme sledovat společně 25. 12. 2021 v 13:20. Budeme rádi, když tento příspěvek nasdílíte i se svými přáteli ? zapálenými do Vesmíru, aby jim nic neuteklo.

Pokud patříte mezi ty, kteří se o vesmírný výzkum nezajímají příliš intenzivně ? a jste jen občasnými fanoušky, kteří si rádi něco nového přečtou, ? tak vám nyní teleskop představíme.

Pravděpodobně jste už viděli fotografie ? různých galaxií, mlhovin a dalších fascinujících objektů vesmíru. ? Jejich autorem je z velké části Hubbleův teleskop, který byl spuštěn již před více než třiceti lety.

James Webb Space Telescope (JWST) ? je prakticky jeho následovník. Třicet let trvající výzkum je na něm znát. Už na první pohled vypadá velmi futuristicky. ? Hlavní zrcadlo je složeno z mnoha dílů, které připomínají včelí plástve. ? Plocha zrcadla je šestkrát větší než u Hubbleova teleskopu a to neuvěřitelných 25,4 metrů čtverečných. Váha teleskopu je neuvěřitelných 6,5 tuny a rozložený sluneční štít dosahuje rozměrů 20 × 14 metrů.

Je vybaven nejmodernějšími infračervenými snímači, ? které nahlédnou až ke vzniku samotného vesmíru. Teleskop do svého cílového místa dorazí zhruba za 30 dní. Bude se totiž nacházet cca 1 500 000 kilometrů daleko. ? Případný servis teleskopu tak nepřipadá v úvahu. Doufejme tedy, že vše bude fungovat jak má.

Jedná se o jednoznačně nejdražší ? a největší astronomický přístroj historie. A když si představíme jaké úžasné fotografie nám poskytl 30 let starý Hubble ?, tak se už nyní těšíme až vás budeme zásobovat skvosty pořízenými JWST. ?

Jeho start byl plánován už na rok 2014, ale z technických důvodů byl odkládán.

Doufáme tedy, že zítra už se dočkáme skutečného odstartování rakety z Francouzské Guayany, ? které budeme moci sledovat společně zde na Science Reveal.

Sledujte nás a nic vám neuteče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *