Co má společného spinosaurus a tučňák?

Možná váš překvapí přirovnání spinosaura zrovna k tučňákovi. Nicméně znalejší fandové triaso-jursko-křídového světa tuší, že dinoši a ptáci mají k sobě velmi blízko. Proč ale srovnávám zrovna tyto dva druhy?

Nová studie se věnovala výzkumu způsobu lovu spinosaura, který patřil mezi největší masožravé dinosaury – byl dokonce o něco větší než známý tyranosaurus Rex. Narozdíl od Rexe nepobíhal po souši, své kořisti lovil ve vodách.

O což děsivěji mohl působit jeho plachtovitý hřeben na zádech, který porobně jako u žraloka vyčníval nad hladinu při mělkém ponoru. Otázka, která vám může vyvstat na mysli je to, jak bychom dnes mohli pouze z fosilních nálezů zjistit způsob lovu spinosaura.

Vědci se zaměřili na hustotu kostí (těch máme k dispozici dost), které porovnávala s dnešními žijícímí vodními tvory. Zjistili, že oproti ostatním dinosaurům je hustota jejich kostí mnohem vyšší. Spinosaurus tedy není tlustý, má pouze těžké kosti, a to je prosím nyní vědecky doloženo.

Obdobnou hustotu kostí mají dnes žijící krokodýli, dugongové, tuleni, velryby nebo právě tučňáci. I tučňáci jsou totiž velkou výjimkou ve světě ptáků, kteří mají kosti naopak odlehčené, aby se jim snadněji létalo. Pro tučňáky je ale výhodnější se raději potápet než se snažit o let. Lehké kosti by je příliš nadnášely na hladinu.

Právě tato adaptace kostí poukazuje na podobný zpúsob života mezi těmito jedinci. Lze tedy odvozovat, že spinosauři byli skvělými a obratnými potápěči. A vzhledem k jejich velikosti a hřeni na zádech nejspíše neměl příliš mnoho přirozených predátorů. Dařilo se mu dobře i přes to, že by se ve vodách rozhodně nikam neschoval.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *