Jak vypadá černá díra ve středu Mléčné dráhy?

Jak vypadá černá díra ve středu naši galaxie Sagittarius A*?

Včera byl zveřejněn první snímek této černé díry, který jistě neunikl vašim zrakům. Ale jak si představit, že taková černá díra vlastně vypadá?

Navzdory svému jménu se nejedná o skutečnou díru. Černá díra je neuvěřitelně hmotný objekt. Díky tomu má tak silnou gravitaci, že z něj nemůže uniknout ani světlo. Jakmile jakýkoliv objekt či světlo překročí takzvaný horizont událostí, tak nenávratně zmizí v černé díře a stane se její součástí.

Horizont událostí je hranice v okolí černé díry, kde je gravitace tak silná, že z ní téměř nic uniknout nedokáže, dokonce ani již zmíněné světlo. Nicméně jak vidíte na fotografii, tak okolí černé díry můžeme pozorovat.

Hmota kolem horizontu událostí se vlivem gravitace zahřívá a vyzařuje energii do svého okolí. Díky tomu můžeme černou díru pozorovat i přes to, že základní barva vesmíru, je černá a základní barva černé díry, je černá… Černá barva totiž označuje absenci viditelného záření a vesmír sám o sobě ve viditelném spektru zrovna nezáří a černá díra sama o sobě také ne. Ale u jejího okolí je tomu jinak.

Existuje však hypotéza, která hovoří o částečném vyzařování energie pomocí tzv. Hawkingova záření. Tato hypotéza však nebyla prozatím potvrzena. O této hypotéze si povíme více v některém článku v budoucnu. Pokud vás to zajímá nezapomeňte nás sledovat.

Průměr samotné černé díry (od okrajů horizontu událostí) je přibližně 26 milionů kilometrů. Když započítáme celý objekt i se zářením a hmotou okolo, tak se dostaneme na velikost až 60 milionů kilometrů. Pro představu Merkur je od Slunce vzdálen v průměru 46 milionů kilometrů. Země je od Slunce vzdálena cca 150 milionů kilomentrů.

Zrovna o drobečka se tedy nejedná. Ve vesmíru jsou však mnohem a mnohem hmotnější černé díry. O těch zase příště.

Jak vypadá černá díra ve středu Mléčné dráhy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *