Monte Kali, hora ve středu Německa šířící do okolí smrt

Když přestává platit rčení „SŮL NAD ZLATO“.

Monte Kali je „hora“ v samotném středu Německa. Nevznikla však přirozenou cestou, ale činností člověka. Jedná se o odpadní hromadu chloridu sodného (znáte také jako kuchyňskou sůl), která vznikla při těžbě uhličitanu draselného.

Uhličitan draselný se využívá při výrobě mazlavých mýdel, je součástí pracích prášků, při výrobě pigmentů, v barvířství a běličství a při praní vlny, při výrobě léků nebo v analytické chemii. Má však mnohá další využití a jedná se tak o důležitou surovinu pro lidskou společnost.

Při těžbě této suroviny však vzniká obrovské množství odpadního chloridu sodného, který bohužel není vhodná ani pro potravinářské účely. Od 70. let minulého století se tak hromadí tento odpad na jednom místě a vytvořil horu, která dnes dosahuje výšky 200 metrů. Každou hodinu se hromada rozrůstá o dalších 900 tun soli.

Hora samotná přiláká ročně na 10 000 turistů. Což zní skvěle, dokud se nerozhlédneme po okolí. Vysoká koncentrace soli je totiž neslučitelná s životem většiny organismů. Sůl, která se dostává do půdy postupně likviduje nejen rostliny, ale i živočichy. V blízké řece Werra už život skomírá a brzy pravděpodobně slaná voda vyhubí všechny zde žijící sladkovodní živočichy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *