Vědci analyzovali kompletní genom lidí z Pompejí

Rok 79 se zapsal do lidské historie událostí, která je dnes známá snad každému člověku na Zemi. Sopka Vesuv tehdy zasypala římské město Pompeje sopečným prachem a mumifikovala tak velké množství obyvatel této metropole.

Ač se jedná o velmi nešťastnou událost, pro vědce jsou těla těchto obyvatel cenným artefaktem pro výzkum. Díky moderním technologiím jsme dnes schopno analyzovat DNA tamních obyvatel.

Právě z této DNA můžeme vyčíst diverzitu tamního obyvatelstva – odkud pocházeli a porovnat je s dnešními obyvateli Itálie, ale i jiných končin. Z celkové analýzy těl jsme se mohli dozvědět také o zdravotním stavu některých jedinců.

U jednoho zkoumaného muže byla objevena DNA bakterií způsobujících tuberkulózu. Pravděpodobně z tohoto důvodu byl nalezen skryt ve svém domě a ani se nepokoušel o útěk, který by stejně kvůli nemoci nezvládl. S ním tam byla nalezena i jeho pravděpodobně žena, která zase trpěla nemocemi kostí.

Život ve starověku nebyl žádná sranda a relax a právě lidí z Pompejí nám poskytují důkazy o tamním stavu obyvatel. Jestli si tedy myslíte, že se dnes máme špatně, věřte, že co se zdraví týče, tak můžeme opravdu jásat. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *