Lidé obdivující celebrity mají horší kognitivní schopnosti

Nová studie poukazuje na fakt, že lidé, kteří jsou posedlí životy slavných osobností dosahují nižšího skóre v kognitivních testech. Uctívání celebrit podle vědců souvisí s horšími intelektuálními schopnostmi. Nejasné však zůstává zda je tato fascinace celebritami příčinou nebo důsledkem těchto snížených schopností.

Výzkum byl zaměřen dvěma směry. Jeden směr se soustředil na testování slovní zásoby účastníků a druhý byl zaměřen více na číselné a symbolické logické vnímání.

Výsledek ukázal, že u nejvyšší úrovně posedlosti byli lidé ochotni spáchat i trestný čin, pokud by je o to jeho oblíbená celebrita požádala. Výzkum ukázal, že lidé s vyšší mírou posedlosti více selhávali o obou směrech zkoumání – jak ve slovní, tak v logické části testu.

Z výzkumu není jasné zda uctívání celebrit způsobuje pokles inteligence nebo zda nižší intelekt způsobuje vyšší míru adorace slavných osobností. Výzkumníci však spekulují, že posedlost celebritami může bránit kognitivním schopnostem kvůli intenzivní úrovni soustředění a pozornosti potřebné k udržení tohoto „jednostranného citového pouta“.

Dalším faktorem může být to, že lidé s vyšší inteligencí snáze prokouknou marketingovou strategii, která se skrývá za slavnými osobnostmi.

Další výzkum v této oblasti bude pokračovat.

Zdroje k hlubšímu bádání

Celebrity worship and cognitive skills revisited: applying Cattell’s two-factor theory of intelligence in a cross-sectional study

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *