Kuřecí maso patří v České republice mezi nejčastěji konzumovaná masa. Je dostupné a především levné. Zamýšlel se ale někdo nad tím, proč je toto maso tak poměrně levné?

Lidé se už tisíce let snaží o šlechtění zvířat tak, že vybírají určitý znak a ten se snaží dostat do dalších generací. U zvířat chovaných jako potrava tomu není jinak. Kuřata chovaná pro maso se nazývají jako brojleři. Brojleři byli vyšlechtěni tak, aby v co nejkratším čase nabrali co nejvíce svalové hmoty při ideálně co nejmenších nárocích na potravu.

Došlo to tak daleko, že z nově narozeného kuřete se do měsíce stane 1,5 až 2 kg kuře. Ano stále je to kuře a ne slepice. Protože slepice dospívá až kolem 4. až 6. měsíce vývoje a teprve tehdy by mělo nabrat tuto váhu, kterou mělo už v 1 měsíci.

Tento enormní růst svalové hmoty způsobuje řadu zdravotních komplikací – lámání kostí, obrovské bolesti a často dochází k tomu, že kvůli zmrzačením způsobeným rychlým růstem se nedostane k potravě či vodě a ve velkochovu umírá hlady a žízní.

Některé obchodní řetězce a potravinářské firmy z celého světa se už zavázaly, že zlepší životní podmínky kuřat podle požadavků uvedených v European Chicken Commitment (ECC).
– Zejména jde o výměnu plemena chovaných kuřat za běžně rostoucí, kdy mají čas si vyvinout postupně všechny orgány a kosti úměrně růstu svalové hmoty, snížení hustoty osazení (aby měla kuřata prostor), zlepšení osvětlení v hale, které je často nedostatečné a další opatření pro zlepšení životní úrovně kuřat.

České řetězce zatím většinu těchto opatření ignorují, protože tlak veřejnosti není tak velký, aby s tím cokoli dělali – ekonomicky se jim vyplatí držet kuřata v těchto podmínkách.

Co pro změnu můžete udělat vy? Jednou možností je nejíst kuřecí maso, ale je mi jasné, že takto radikální řešení nebude pro každého. Nicméně nemít kuře k obědu každý den by už mohlo zvládnout více z nás. Variantou je nakupovat přímo od menších farmářů, případně se zajímat o to z jakého chovu kuře pochází, ale to je časově poměrně náročnější. Další možností je šíření osvěty o chovech a aktivní oslovení řetězců (třeba emailem), kam chodíte, aby odebírali kuřata z chovů, které mají lepší podmínky. Další možnosti najdete na stránkách projektu Rychlokuřata (odkaz v komentářích), včetně vzorových zpráv.

Tlakem veřejnosti se podařilo v Česku zakázat kožešinové farmy a klecový chov. Věříme, že zlepšíme také úroveň chovu zvířat. Aby během svého krátkého života zbytečně netrpěla. Děkujeme za pomoc při šíření osvěty a sdílení těchto informací. 

Zdroje k hlubšímu bádání

Rychlokuřata.czhttps://www.rychlokurata.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *