Odpůrci očkování dohnali lékařku k sebevraždě. Nenávist a agrese je už dlouho přes čáru.

Lékařka Lisa-Marie Kellermayr dlouhodobě čelila výhružkám odpůrců očkování. Ti ji mimo jiné vyhrožovali smrtí. Byla nucena zavést do své ordinace bezpečnostní opatření v hodnotě téměř dva a půl milionu korun (cca sto tisíc euro). I přes tato opatření byla nakonec nucena svou praxi nadobro uzavřít. Bohužel ani přes opatření už neviděla žádnou možnou perspektivu opět pracovat v běžném režimu.

Dál čelila zprávám typu „popravě neuniknete“, „budete viset na lampě“ apod. Bohužel tyto útoky, byť převážně virtuální mohou být na psychiku člověka opravdu příliš.

29. 7. 2022 bylo nalezeno tělo doktorky Kellermayr v její ordinaci ve venkovské oblasti na severu Rakouska. Příčinou smrti byla sebevražda.

A proč k tomu všemu došlo? Doktorka pouze zveřejnila VĚDECKÁ DATA o účinnosti očkování pro COVID-19.

Agresivita odpůrců očkování je často opravdu neúnosná a stále graduje. Už od samotného počátku pandemie čelí výhružkám nejen zdravotníci, ale také vědci. Těm je často vyhrožování zabitím jich samotných nebo členů jejich rodin. Mnoho vědců raději přestalo veřejně vystupovat.

I naše stránka v minulosti čelila výhružkám, ve zprávách jsme měli stovky vulgarit a výhružek. Bohužel celý tento fenomén souvisí s tím, že lidé, kteří nevěří vědeckým datům jsou často naprosto přesvědčeni o tom, že problematice rozumí, ale přitom, když se jich zeptáte na reálné informace o daném problému, tak fakticky o něm nic neví. O tomto fenoménu jsme psali nedávno v článku na Science Reveal.

Bohužel sociální sítě funguji na pricipu radikalizace – uzavírají vás do sociální bubliny, která vám dává smysl a postupně vám ukazuje radikálnější a radikálnější obsah, který přijmete za vlastní – zvláště pokud máte problém s posuzováním relevantnosti informací nebo nerozumíte práci vědců a principům vědecké metody.

Vědecké články jsou opravdu náročné, ale je důvod proč existují vědecko-popularizační projekty, které se snaží přelouskat vědeckou práci veřejnosti. Problém je, pokud lidé nejsou ochotni vůbec si připustit, že jejich vnímání světa může být zkreslené nebo nedej bože něčemu opravdu nerozumí. Pak se člověk nemůže ani posunout dál, naopak se ve svých názorech velmi radikalizuje a může začít být i nebezpečný.

Selský rozum v tak pokročilých oblastech, kterým se věnuje moderní věda opravdu nestačí a je třeba jít s poznáním více do hloubky. A to, že s něčím nesouhlasíte, vám opravdu nedává právo někomu vyhrožovat a dohnat ho tím až k sebevraždě.

Pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast a upřímně doufám, že toto vyhrožování na internetu bude brzy postižitelné i zákonem.

Zdroje k hlubšímu bádání

Vědci čelí kvůli covidu výhrůžkám, obtěžování i fyzickým útokům. Problém popsal žurnál Nature

‘I hope you die’: how the COVID pandemic unleashed attacks on scientists

Rakouská lékařka spáchala sebevraždu. Čelila výhrůžkám kvůli obhajování očkování proti covidu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *