Zapomeňte na nekromancii, budoucností je pavoučí nekrobotika!

Jestli vám někdy po ránu bude připadat pohled na sebe sama nepříjemný, tak si vzpomeňte, že na tom stále nejste jako tahle hvězdice.

Bojíte se pavouků nebo zombie apokalypsy? Tak dnešní příspěvek vám asi neudělá nejlépe. Začíná doba robotů vyrobených z mrtvých pavouků. A jestli pracujete s drobnými předměty, tak se právě s touto technologií možná v brzké budoucnosti setkáte.

Jak nejspíše víte, tak lidské tělo se dokáže pohybovat díky svalům, na které jsou upnuté šlachy, které pohybují naší kostrou. Pavoučí systém pohybu je poněkud odlišný, jelikož pavouci nemají vnitřní kostru jako my.

Pavouci pohybují končetinami díky hydraulickému tlaku. Když „krev“ pavouka nateče do jeho končetiny, tak se tam zvýší tlak a noha se natáhne, při úbytku „krve“ v končetině opět tlak poklesne a noha se zkroutí. to je důvod, proč mrtví pavouci zůstanou vždy kompletně skrčení – nic jim už nepumpuje krev do končetin.

Právě tímto se inspirovali vědci v USA. Ti dělali pokusy na slíďácích, které usmrtili a následně jim jehlou napíchli prostor v hlavohrudi a vzduchem zvyšovali a snižovali tlak v těle pavouka. Jeho tělo se tak začalo chovat jako miniaturní, ale velmi přesné kleště.

Tyto pavoučí kleště byly schopny unést až 130 % váhy pavouka samotného, tělo pak vydrželo až 1000 cyků úchytu a povolení než se tělo začalo rozpadat. To by však v budoucnu bylo možné vystužit biopolymerem, který by žvýšil odolnost kleští.

Hlavní výhodou tohoto mechanismu je možnost jednoduché manipulace s opravdu drobnými součástkami. Navíc se jedná (logicky) o plně biologicky odbouratelný materiál. Otázkou zůstává, zdali nám opravdu stojí za to zabíjet tisíce pavouků za tímto účelem a jestli by nebylo vhodnější se pouze tímto mechanismem inspirovat. Na druhou stranu výroba takto miniaturních součástek by byla poměrně nákladná.

Zdroje k hlubšímu bádání

Necrobotics: Dead Spiders Reincarnated as Robot Grippers

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *