Bude fotosyntéza napájet váš počítač?

Vědci intenzivně nejen zdokonalují technolgoie využívající obnovitelných zdrojů energie, ale současně hledají další možnosti. Inspiraci, jak to už často bývá, našli v přírodě. Konkrétně u sinic, o kterých zejména v létě slýcháváme neradi v kontextu zamoření přehrad a jiných vodních nádrží.

Sinice nám do budoucna budou moci možná slouži i jako generátory energie, které jsou kompletně eko. Vědci vytvořili několik prototypů baterií, které využívají fotosyntézy sinic jako hlavního zdroje energie. Sinice produkují do baterie kyslík a uvolňují volné vodíkové protony. Ty následně reagují s elektrodami v baterii a generují slabý proud.

V jedné studii dokázala takto vyrobená baterie pohánět mikročip dokonce rok vkuse. Aktuálně však neočekávejme nasazení těchto sinicových baterií do praxe. Aby poháněly váš počítač, museli bychom těchto malýách baterií velikosti tužkové bakterky mít pravděpodobně miliony.

Nicméně technologie je v samotných plenkách a uvidíme jakým směrem se bude ubírat další výzkum. Tento generátor by také mohl být doplňkem solárních panelů a nebo se mohl využívat v těžko dostupných oblastech planety.

Zdroje k hlubšímu bádání

Powering a microprocessor by photosynthesis

Electricity generation from digitally printed cyanobacteria

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *