Vědci připravili kovovou vodu

Pravděpodobně vás už někdy v minulosti varovali, že brát si elektroniku s sebou do vany není zrovna dobrý nápad. Voda, která nám teče z kohoutku, a ve které se koupeme je skvělým vodičem. Obsahuje totiž řadu minerálů, které ve vodě vytvoří nabité ionty a ty dokážou skvěle vést elektrický proud.

Naprosto chemicky čistá voda (H2O) však elektrický proud téměř nevede a je tak poměrně dobrým izolantem.

Naopak kovy jsou specifické tím, že obsahují ve své struktuře volné elektrony, které umožňují snadné vedení elektrického proudu.

Udělat tedy z něčeho nevodivého jako je voda látku, která se bude chovat jako kov byla pro vědce opravdová výzva. Jak se jim to povedlo?

Uvnitř vakuové komory vystavili vědci kapku slitiny sodíku a draslíku malému množství vodní páry, která okamžitě začíná kondenzovat na jejím povrchu. Tímto postupem se elektrony uvolňované z alkalického kovu rozpouštějí do vrstvičky vody na jejím povrchu rychleji, než probíhá chemická reakce vedoucí k explozi. Jejich množství je přitom dostatečné k překonání kritické hranice pro vytvoření vodivostního pásu, a tedy vytvoření kovového vodného roztoku.

O reakci alkalických prvků volně ve vodě si povíme v jednom z budoucích příspěvků. Nezapomeňte tak naši stránku sledovat ať vám tato zajímavost v budoucnu neuteče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *