První Čech obletí Měsíc!

O japonském miliardáři Jusaku Maezawa jsme psali už před dvěma lety, kdy ukončil svůj záměr vzít do kosmu svou potenciální přítelkyni. Tehdy si nedokázal vybrat z 30 000 uchazeček. ? No dnes o něm píšeme znovu.

Maezawa sice upustil od své romantické projížďky vesmírem, ale rozhodl se vzít na cestu kolem Měsíce 8 umělců z celého světa. Dnes již známe jména všech účastníků a je mezi nimi český choreograf, herec, výtvarný umělec, umělecký režisér, performer a brzy již také kosmonaut Yemi A.D.

Yemi se narodil 4. 11. 1981 v Liberci nigerijskému otci a české matce. Již v 16 letech se Yemi osamostatnil a přestěhoval se za prací a studiem do Prahy. Později začal také vyučovat tance v Nizozemsku a Švédsku a studovat Street dance v Los Angeles ve vyhlášené hollywoodské taneční škole MaDonny Grimes. V rámci své profese spolupracoval s hudebníky Charlie Straight nebo Kanye West.

Kromě Maezawy a Yemiho posádku, která se vydá na první turistickou cestu kolem Měsíce, tvoří americký DJ Steve Aoki, jihokorejský hudebník TOP, irská fotografka Rhiannon Adamová, americký youtuber Tim Dodd, britský fotograf Karim Iliya, americký filmař Brendan Hall a indický herec Dev D. Joshi. V záložním týmu, který by přišel na řadu, kdyby někdo z vyvolených z nějakého důvodu odpadl, jsou americká snowboardistka Kaitlyn Farringtonová a japonská tanečnice Miyu.

Jusaku Maezawa svou posádku představil slovy: „Jsem nadšený, že se ke mně tito úžasní lidé připojili na mé cestě na Měsíc, a těším se, až uvidím, s jakými inspirativními výtvory ve vesmíru přijdou.“

Celou posádku na cestu vyšle společnost SpaceX. Ta využije vesmírnou loď Big Falcon Spaceship, která narozdíl od Crew Dragon má mnohem větší kapacitu. Kosmická loď má mít celkem sedm motorů Raptor, délku 55 metrů a vnitřní objem tisíc metrů krychlových, průměr lodi bude devět metrů.

Na cestu by se měli vydat již během příštího roku. Na Science Reveal vás o tom budeme informovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *