Ze života čtverzubců aneb ňamka, která zabije 30 lidí

čtverzubci, fugu

Čtverzubci jsou netradiční skupinou ryb, které chybí prsní ploutve a mají často hranaté až zploštělé tělo. Do povědomí lidí se však dostali zejména díky své speciální obranné strategii – umí ze sebe udělat balónek. Teda až na jednu čeleď a tou jsou havýšovití. Havýše můžete vidět v mnoha ZOO, například v Brně:

Havýš rohatý | 26. 4. 2023 Zoo Brno, autor fotografie: Pavel Daněk

Dalším zajímavým rodem čtverzubců jsou ryby takifugu (japonsky také fugu, v překladu říční prase). Jedná se o vyhlášenou delikatesu, kterou však smí připravovat jen opravdový profesionál. Pokud by totiž predátora neodradilo její nafouknutí, tak může zakusit efekt tetrodotoxinu, kterým je rybička doslova prošpikovaná. Nachází se v játrech, pohlavních orgánech, ale i v kůži.

Nicméně japonské gurmány tohle rozhodně neodradilo. Naopak minimální množství jedu v masu způsobuje velmi specifickou chuť masa takifugu, že je vyhledávanou delikatesou. Přesto, že v restauracích smí tuto rybu připravovat pouze licencovaní kuchaři, způsobí tahle sranda několik úmrtí ročně.

Smrt otravou na tetrodotoxin není nic po čem byste měli toužit. De fakto se udusíte za plného vědomí. Způsobuje totiž ochabnutí svalstva natolik, že nebudete schopni se nadechnout. Protijed doposud není znám a tak jím ani restaurace vybaveny být nemohou. Jedinou pomocí je umělé dýchání o celou dobu, dokud účinky jedu neodezní (minimálně do příjezdu záchranky, kde je následně pacient napojen na umělé dýchání). Ryba obsahuje dostatek jedu pro usmrcení až 30 lidí.

Zdroje k hlubšímu bádání

Tetrodotoxin

Takifugu

Tetraodontiformes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *