Jak to vypadalo po dopadu asteroidu, který vyhubil dinoše?

To, že obří plaz, kteří téměř 200 milionů let kralovali Zemi, pravděpodobně vyhubil obří asteroid slyšel už téměř každý. Co se dělo těsně po jeho dopadu? Tomu se věnovala nová modelová studie.

Autoři se pokusili o co nejpřesnější model toho, co se dělo těsně po střetu asteroidu se Zemí. Podle počítačové simulace se voda z oceánu zvedla téměř okamžitě po dopadu do výšky až 40 km. Velikost vln ještě hodinu po dopadu dosahovala v Mexickém zálivu výšky až 300 metrů. Pro představu to je výška, jakou má dnes Eiffelova věž v Paříži. Vlny však oběhly celý svět a měly tak vliv i na pobřeží Evropy, Asie či Austrálie.

Modelů již ale byla spousta. Mnohem těžší je dokázat, zda tomu tak skutečně bylo. Vědci se tak rozhodli vypravit práve do oblasti Nového Zélandu, kde zkoumali narušení svrchnokřídových mořských sedimentů. Toto narušení bylo původně považováno za výsledek místní tektonické činnosti, ale vzhledem ke stáří usazenin a jejich umístěno přímo v modelované dráze tsunami způsobené dopadem asteroidu se pravděpodobně jedná o pozůstatek této události.

Takže jsme opět trochu blíž poznání toho, jak vypadalo prostředí těsně po nárazu. Mnoho hmoty v místě dopadu se instantne odpařila a tlaková vlna následně způsobila tsunami šířící se celým světem.

O tom co se dělo dál na pobřeží si povíme zase příště až vyjde studie na toto téma.

Nebo to bylo spíše takto?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *