Jsou to krokodýli, jsou to krokodýli albíni

Albinismus je barevná odchylka organismu, při které v kůži chybí melanin – pigment, který způsobuje tmavé zbarvení. Pozor, albíni nemusí vždy být kompletně bílí. Kůži může zbarvovat více druhů pigmentů – nejen melanin. Albinismus je pouze porucha tvorby tohoto pigmentu, takže zbylé barvy způsobené jinými pigmenty mohou albínům zůstat.

Albinismus můžeme pozorovat v přírodě nejen u zvířat – žirafy, krokodýli, klokani, ale třeba u lidí. Nicméně v přírodě i v životě je to značnou nevýhodou. Albíni se hůře maskují, často jsou ve společenstvích odvrhováni a navíc jim melanin (který chybí) nepomáhá v ochraně proti slunečnímu záření. Jsou tak náchylnější ke vzniku kožních národů, popáleninám a pozoruje se u nich zvýšená světloplachost. Zajímavé jsou oči i svým zbarvením. Albíni mají totiž oči červené, jelikož z nich prosvítá barva krve, kterou se oči prokrvují, a která není přebytá právě melaninem.

Také je třeba myslet, že ne všechna zvířata, která jsou kompletně bílá, jsou albíny. Červené oči a světlerůžová kůže jsou však dobrým znakem, jak albína rozeznat.

Albinismus je však poměrně vzácný, ale vyskytuje se u většina živočišných druhů. Potkali jste se někdy s albínem? Napište nám do komentářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *