Lidé jsou šokováni Měsícem na denní obloze! Co se to děje?

„Úplněk během dne! To není možné!“ Ano i takto vypadají příspěvky na sociální síti X, které mají tisíce reakcí a sdílení. No, konspirační teorie prostě táhnout mnohem lépe než popularizace skutečné vědy.

V dnešní informační době se často lidi ptají „Proč se máme učit to a ono, když si to mohu vyhledat na internetu.“ Ano, žijeme v době, kdy máme na dosah ruky veškeré vědění lidstva, ale i přes to se rozvíjí konspirační teorie, které lze vyvrátit pochopením základních principů astronomie, které se učí i na základních školách.

V reakcích k výše zmíněnému příspěvku si můžeme přečíst další zmatené reakce. „Všimla jsem si toho před pár lety. Když jsem chodila ven, vždy byl každé ráno vidět Měsíc na jedné straně a Slunce na druhé. Odehrává se zde něco velmi umělého. Slunce je nyní bílo a ne žluté, jak bývalo za našeho dětství. Měsíc svítí jako baterka a vůbec to nevypadá realisticky. A to ani nemluvím i chemtrails.“

No, ano. Když je Měsíc na jedné straně oblohy, tak Slunce by mělo být na té druhé. Jinak by Měsíc nebyl vidět. Měsíc sám o sobě totiž neslouží jako zdroj světla – nesvítí. Pouze odráží sluneční světlo a my vidím pouze tuto Sluncem nasvícenou část. A ta je vidět i během dne. Měsíc máme spojený s nocí, protože v noci se jedná o největší dominantu na obloze, podobně jako přes den je největší dominantou Slunce.

Nicméně pokud se podíváme na pohyb Měsíce kolem Země, tak je jasné, že nemůže být vidět pouze v noci, ale občas nad našimi hlavami proletí i během dne:

Oběh Měsíce kolem Země. Můžeme pozorovat, že Měsíc může být na obloze i v době, kdy je na Zemi den.

Jak můžeme vidět na obrázku vedle, Měsíc pouze reflektuje světlo ze Slunce. Ve vnějším kruhu pozorujeme, jak je vidět Měsíc z pohledu ze Země. Než Měsíc projde jednotlivými fázemi, trvá to 28 dní. Nicméně Země se otočí kolem své osy jednou za 24 hodin (vystřídá se den a noc). To znamená, že se Měsíc může v každé fázi objevit jak během dne, tak během noci.

V noci je měsíc pouze jasnější z důvodu menšího množství rozptýleného světla v atmosféře, protože Slunce zrovna svítí na druhou stranu planety.

A právě rozptyl světla v atmosféře může být důsledkem jiného vnímání barvy Slunce. Čím více je atmosféra znečištěna, tím žlutější Slunce bude, protože se bude modré světlo s kratší vlnovou délkou více rozptylovat na částečkách znečištění. Ono i atmosféra samotná rozptyluje světlo a proto se obloha zdá být modrá. Modrá barva se rozptyluje lépe než ostatní barvy.

Když bychom se na Slunce dívali z oblasti mimo atmosféru – třeba z Měsíce, pak by Slunce bylo skutečně bílé. Tím, že za poslední roky došlo ke snížení nečistot v ovzduší, tak se skutečně Slunce může mnoha lidem zdát bělejší. Nicméně je to tím, že jeho základní barva je bílá.

Není tedy důvod myslet si, že jsme obětmi nějakých konspirací, a že někdo ovládá svítivost Měsíce a Slunce. Jedná se jen o základní fyzikální zákony, jejich porozuměním přejdete případnému ztrapnění se na sociálních sítích. I tato data jsou dohledatelná na internetu. Nicméně v poslední době sledujeme, že lidé často jednají impulsivně aniž by si cokoli vyhledali. Ukazuje se tak, že mít základní všeobecný přehled se opravdu hodí. Dávejte tedy ve škole pozor, ať se pak neztrapňujete před statisíci a miliony lidmi na internetu.

Zdroje k hlubšímu bádání

Rozptyl světla
Why can we sometimes see the moon in the daytime?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *