Věděli jste, že existuje podmořské „jezero“, ze kterého neodejde živý téměř žádný organismus?

Možná to zní podivně. Jak by mohlo existovat jezero, které bude na dně oceánu – tedy pod vodou? Ono to souvisí s hustotou vody. Není totiž voda jako voda. Každý, kdo byl u moře ví, že mořská voda je velmi slaná. Existují však místa, která obsahují mnohem více soli. Takováto voda je mnohem hustší než voda méně slaná a tudíž se drží níže (tedy u dna).

Právě takové jezero bylo nalezeno na dně Mexického zálivu. Pro výzkumníky z Temple University z USA se zde naskytl nevídaný pohled na prapodivný hřbitov. Podmořské jezero kromě pětkrát vyšší koncentrace soli v sobě obsahuje také vysoké množství methanu a sulfanu.

Na videu, které přiložíme do komentářů, můžete pozorovat cestu ponorkou, pomocí které výzkumníci celou oblast dokumentovali. Naskytne se vám pohled na pohřebiště mnoha živočichů, kteří do těchto končin zavítali, ale už nebyli schopni odejít a jejich schránky zde zůstaly uvězněné na věky.

Současně si výzkumníci všimli i aktivního života na okraji. Škeble, které zde žijí totiž využívají symbiózy s bakteriemi, které jsou schopné rozkládat methan nebo sulfidy. Tyto bakterie tak umožňují existenci i složitějšího života v takto nehostinném prostředí. Nicméně my jako lidé bychom symbiózou s těmito bakteriemi ničeho nedocílili, takže jestli někdy narazíte na obdobné podmořské jezero, tak se mu vyhněte, nebo zde zůstanete na věky jako korýši na videu.

Zdroje k hlubšímu bádání

New Frontiers in Ocean Exploration

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *