Vzdálené světy mlhovin ve fotografiích

Mlhoviny jsou mračna plynů a prachových částic v mezihvězdném prostoru. Mlhoviny vznikají na konci života hvězd, kdy dojde k odfouknutí vnější vrstvy hvězdy, která se změní v bílého trpaslíka, nebo explozí supernov.

Rodiště a hřbitov hvězd

Mlhoviny však mohou dát vzniknout opět novým hvězdám, kdy se vlivem gravitace, explozí jiné supernovy, elektromagnetickými silami nebo přechodem přes rameno galaxie začnou poměrně řídká oblaka shlukovat. S postupem zvyšování hustoty a tím i teploty a tlaku vzniká kulovitý útvar, který při překročení kritické hodnoty zažehne termojadernou fúzi. Takto vznikne nová hvězda.

V mlhovinách může vznikat i více hvězd, které pak mohou obíhat kolem společného těžiště a vznikají tak dvojhvězdy nebo trojhvězdy. Pokud plynu není dostatek na zažehnutí termojaderné fúze, vznikne objekt, který je velmi hmotný – hnědý trpaslík.

Dnes se podíváme na zajímavé fotografie mlhovin pořízené agenturou NASA. U každé mlhoviny najdete odkaz na stránku NASA, kde si můžete danou fotografii stáhnout ve vysokém rozlišení a vytisknout třeba na zeď.

Fotogalerie

Zdroje k hlubšímu bádání

Zdroje jednotlivých fotografií jsou uvedené v popisku dané fotografie i s proklikem na web, kde lze stáhnout plnou velikost. Za všechny snímky děkujeme NASA.

Další snímky NASA můžete sledovat přímo na jejich webu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *