Začnou od roku 2035 létat zcela bezemisní Airbusy na vodíkový pohon?

O problémech souvisejícími s rostoucími emisemi dnes už téměř nikdo nepochybuje. Lidé se konečně začínají zajímat o prostředí, ve kterém žijeme. Pokud nechceme být zapomenutým druhem, který zde byl pouze 200 až 300 tisíc let, tak nemáme na výběr a budeme muset své chování změnit.

Vzniká tak tlak nejen na automobilový průmysl, ale také na leteckou dopravu. Letecké společnosti nyní vyvíjejí řadu ekologičtějších variant jako jsou elektroletadla, letadla spalující ethanol ze sloní trávy a nyní přichází společnost Airbus s vizí vodíkového pohonu.

Letadlem, které bude nyní sloužit pro výzkum možností vodíkového systému se stal Airbus A380, který je nyní schopen přepravit až 850 lidí najednou. Jedná se o obří stroj, do kterého nebude problém zabudovat nové rozvody a zásobníky.

Doposud největším strašákem byla nestabilita vodíků a možný vznik požáru. Ano vodík rád uniká z nádob, ve kterých je skladován jelikož se jendá o opravdu malý atom s pouze jedním protonem a jedním elektronem. Systém Airbusu tak spoléhá na to, že bude využívat kapalný vodík, který bude v oddělených komorách, ve kterých bude nižší tlak než v prostoru pro cestující. To by mělo zabránit vstupu vodíku do prostoru letadla a zvýšit tak bezpečnost.

Vodík může být v letadle využíván přímo ke spalování, nicméně ekologičtějším, ale poněkud komplikovanějším způsobem může být využití palivových článků. Ty dokáží přeměnit vodík na elektrickou energii, kterou následně může pohánět motory letadla. Oba systémy je možné také v jednom letadle kombinovat. Při provozu by tak vznikala pouze odpadní voda.

Současné akumulátory jsou schopné pohánět pouze lehčí letadla pro pár cestujících na vzdálenost pár stovek kilometrů. Pro velké společnosti jsou tedy nepoužitelné. Nicméně vyrábění elektrické energie přímo na palubě letadla by mohlo být řešením do budoucna.

Airbus chce s prvními testovacími lety začít již v roce 2026. O výsledku vás jistě budeme informovat na Science Reveal. Co myslíte vy? Přejdeme do roku 2035 ne zcela bezemisní formu létání?

Zdroje k hlubšímu bádání

Hydrogen fuel cells, explained

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *