Hudba z Marsu

Při poslechu své oblíbené hudby málokdo plně doceňuje, jakou službu nám dělá naše zemská atmosféra. Kdyby nebyla, mohli by se interpreti a hudebníci snažit ze všech sil, ale my bychom neslyšeli ani tón. Kdyby byla jiná, než jaká je, slyšeli bychom je velmi zkresleně.

Třeba na Marsu, kde je atmosféra úplně jiná než tady na Zemi. Skládá se téměř výhradně z oxidu uhličitého a je mnohem řidší (tamní atmosférický tlak je více než 100× nižší než na Zemi). Co přesně to znamená pro potencionální marťanské hudebníky a posluchače? Vědci samozřejmě měli určitý odhad a aby ho ověřili, poslali na Mars s roverem Perseverance i mikrofon. Tím pak poslouchali zvuky Marsu, hučení rotorů vrtulníčku Ingenuity a projevy přístrojů sondy, aby z nich dopočítali, jak se po Marsu šíří zvuk.

Představte si tedy, že na Marsu posloucháte symfonii (a pomiňme protentokrát, že za pár minut byste se kvůli nedostatku kyslíku udusili vy i orchestr). Jakých rozdílů oproti poslechu na Zemi byste si všimli?

Zaprvé byste museli k orchestru velmi blízko, abyste vůbec dobře slyšeli. Kvůli nízké hustotě atmosféry se v ní totiž zvuk hůře šíří a rychle se tlumí.

Zadruhé, i kdybyste byli blízko u orchestru, trvalo by podezřele dlouho, než by k vám zvuk vůbec doputoval. To proto, že rychlost zvuku je na Marsu nižší.

A zatřetí by skladba samotná zněla divně a vyšší tóny by předbíhaly ty nižší. Rychlost zvuku totiž na Marsu není jen jedna, jak jsme zvyklí u nás na Zemi, nýbrž dvojí. Nižší frekvence (pod 240 Hz) se šíří rychlostí 240 m/s (tedy asi o 90 m/s méně než u nás), zatímco ty vyšší (nad 240 Hz) se šíří o 10 m/s rychleji. Zároveň se ale vyšší tóny v marsovské atmosféře tlumí rychleji než ty nižší.

Nakonec tak uslyšíte něco úplně jiného, než se orchestr snaží hrát. Na druhou stranu, můžeme si jen představovat, k jakým neotřelým kompozicím budoucí marťanské skladatele tamní atmosféra inspiruje…

Zdroje k hlubšímu bádání:

  1. What would music sound like on Mars? We spoke to a planetary scientist to find out… Dostupné z: https://www.classicfm.com/discover-music/music-mars-planetary-scientist/
  2. In situ recording of Mars soundscape. Nature 605, 653–658 (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-04679-0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *