Kdo mluví za Zemi?

Překlad slavné myšlenky slavného Carla Sagana

Během našeho funkčního období na této planetě jsme nahromadili nebezpečnou evoluční zátěž. Sklony k agresi a rituálům, podřízenost vůdcům a nepřátelství k cizincům, což ohrožuje naše přežití. Také jsme ale získali soucit k ostatním, lásku k našim dětem, touhu učit se z historie a zkušenosti a velkou, vzrůstající, vášnivou inteligenci. Skvělé nástroje pro život a prosperitu.

Které aspekty naší přirozenosti převáží, je nejasné, zejména když naše vize a vyhlídky jsou vázané jen k malé části naší malé Země. Ale nahoře v kosmu na nás čeká nevyhnutelná perspektiva. Hranice národů nejsou z vesmíru vidět. Fanatická identifikace s etnikem, náboženstvím nebo národností je poněkud složitější, když vidíme naši planetu jako křehký modrý srpek, ztrácející se v nekonečném moři hvězd.

Jak bychom tohle všechno vysvětlili nezaujatému mimozemskému pozorovateli? Jak bychom se zodpovídali za své správcovství planety Země? Slyšeli jsme výmluvy velmocí, víme, kdo mluví za národy, ale kdo mluví za lidstvo? Kdo mluví za Zemi? Z mimozemské perspektivy je naše civilizace zjevně na pokraji selhání a nejdůležitější úkol, kterému čelí, je zachování života a blahobytu svých občanů a budoucí obyvatelnost planety.

Dosáhli jsme bodu, kde už nemůžeme mít sobecké zájmy na úkor jiných. Zásadní změny ve společnosti jsou mnohdy označovány jako nepraktické nebo odporující lidské přirozenosti. Jako kdyby existovala jen jedna lidská přirozenost. Jenže zásadní změny jsou zjevně možné. Jsme jimi obklopeni. Za poslední dvě století téměř úplně zmizelo otroctví, které tu s námi bylo tisíce let. Ženy, zneužívané celá tisíciletí, získávají stále větší politickou a ekonomickou moc, která jim byla tradičně odpírána. Některé války byly zastaveny nebo omezeny díky odporu obyvatelstva v útočících státech. Staré výzvy k rasovému, sexuálnímu a náboženskému šovinismu a k zuřivému nacionalismu přestávají fungovat.

Vyvíjí se nové vědomí, které vnímá svět jako jeden organismus a uvědomuje si, že organismus, který válčí sám se sebou, je odsouzen k záhubě. Jsme jedna planeta. V této chvíli stojíme na kritickém historickém rozcestí. To, co nyní se světem uděláme se promítne do dalších staletí a silně ovlivní osudy našich potomků. Je v naší moci zničit naši civilizaci a pravděpodobně celý náš druh. Pokud se podvolíme předsudkům nebo chamtivosti nebo hlouposti, můžeme ponořit náš svět do temnoty hlubší než byl středověk. Ale také jsme schopní použít náš soucit a naši inteligenci, naše technologie a naše bohatství, abychom vytvořili hojný a smysluplný život pro každého obyvatele této planety. Abychom nesmírně pokročili v našem poznávání vesmíru, abychom vyletěli ke hvězdám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *