Který je to vrabec?

Vrabce pozná většina lidí, ale přesný druh? Ráda vás to naučím. Nebojte, nebude to těžké! V Česku totiž žijí pouze dva druhy vrabce: vrabec polní a vrabec domácí. 

Vrabce polního skutečně potkáte častěji u pole než ve městě, ale to není v žádném případě pravidlem. Vrabec polní se vyskytuje i ve městech a často je vídám s jejich příbuznými, vrabci domácími. 

Ke snadnému rozeznání těchto dvou druhů vám bude stačit pouze pohled na vrabčí hlavičku, přesněji na temeno hlavy. K tomu vám doporučím svou mnemotechnickou pomůcku: vrabec polní má hnědou čepičku – barvu pole, zatímco samec vrabec domácího má šedou čepičku – barvu betonu. Kříženci těchto dvou druhů jsou vzácní, nesou pak samozřejmě směs znaků obou druhů.

Samice ♀ a samec ♂ vrabce polního se na rozdíl od vrabce domácího neliší. Uvidíte-li tedy v česku vrabčí samičku, která se svým vzhledem liší od svého protějšku, jedná se jistě o samičku vrabce domácího.

samička vrabce domácího

Zdroje k hlubšímu bádání:

SVENSSON, Lars. Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. 2., opr. a rozš. vyd. Přeložil Robert DOLEŽAL. Plzeň: Ševčík, c2012. ISBN 978-80-7291-224-7.

VINICOMBE, Keith. Příručka k určování ptáků: se zaměřením na podrobný popis snadno zaměnitelných druhů. Ilustroval Alan HARRIS, ilustroval Laurel TUCKER, přeložil Robert DOLEŽAL. Plzeň: Ševčík, 2016. Průvodce přírodou (Ševčík). ISBN 978-80-7291-245-2.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *