Začátečníkův průvodce po světě materiálů

„Stál jsem ve vlaku, krvácel z třinácticentimetrové řezné rány a přemýšlel, co dál.“

Touto větou uvádí Mark Miodownik svou knihu Neobyčejné materiály: Podivuhodné příběhy látek, které vytvářejí náš svět. Autor je materiálový vědec na University College London a v úvodu knihy popisuje, jak na počátku jeho fascinace materiály stála žiletka, kterou jej zranil lupič v londýnském metru. Toto setkání jej vedlo k tomu, aby si kladl další a další otázky: „Proč žiletka řízne, kdežto sponka se ohne? Proč je kov lesklý? A proč sklo průhledné? Proč lidé nenávidějí beton, ale milují diamanty? A proč je čokoláda tak lahodná? Proč materiály vypadají, jak vypadají a proč se chovají, jak se chovají?“ Na tyto i další otázky pak v knize odpovídá.

Deset kapitol o deseti materiálech uvádí do rámcové kompozice fotografie autora popíjejícího na střeše svého činžáku čaj. Fotografie dobře ilustruje jak všudypřítomné a zásadní jsou materiály, o kterých je v knize řeč: ocel, beton, čokoláda, aerogel, sklo, plast, grafit, papír, porcelán a materiály pro implantáty.

Každá kapitola dává vědecký náhled do podstaty konkrétního materiálu, věnuje se jeho historii i dopadu v současnosti. Každá kapitola je také psaná trochu jinak – některé osobněji, jiné obecněji, některé hravěji (hlavně kapitola o plastech), jiné věcněji. Mark Miodownik psát totiž prostě umí – odborně, ale zároveň srozumitelně a nápaditě. Podobně dobrá je i překladatelská práce Aleše Drobka, který Miodownikův sloh prakticky beze ztrát převedl do češtiny. To, co v knize poněkud pokulhává, jsou obrázky. Nevadilo by tolik, že jsou černobílé, ale často jsou bohužel obtížně čitelné. Centrální fotografie, která rámcuje kompozici knihy a uvádí každou kapitolu, je zbytečně tmavá. Naopak autorovy schématické ilustrace jsou dosti malé.

Kniha má i pokračování s názvem Liquid Rules zabývající se kapalinami kolem nás, to ovšem česky bohužel už nevyšlo.

Celkové hodnocení: 4/5


Neobyčejné materiály: Podivuhodné příběhy látek, které vytvářejí náš svět
Mark Miodownik
Dokořán+Argo 2016
Přeložil Aleš Drobek
ISBN 978-80-7363-765-1

Autorem recenze je Tomáš Heller.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *