286, kalkulačka, chytré hodinky, těhotenský test nebo střevní bakterie – na čem jste pařili Dooma vy?

Doom patří bez pochyby mezi nejlegendárnější hry vůbec. Rozpixelovaný obraz hráčům v 90. letech naprosto neubíral na prožitku a hra se dostala téměř do každé domácnosti, která měla počítač a kdo počítač neměl, ten si rychle našel kamaráda, u kterého bylo možné hrát.

Vzhledem k době a technologiím dané doby nemá hra příliš velké technické nároky. Není tak divu, že se nadšenci z celého světa pokusili hru rozjet na nejednou atypickém zařízení. Kromě starých PC se povedlo hru rozjet například na tlačítkovém telefonu, bankomatu, kalkulačce, klíčence nebo termostatu.

S velmi netradičním nápadem nyní přišla studentka MIT Lauren “Ren” Ramlan. Lauren se rozhodla rozjet Doom na bakteriích, které máme všichni ve střevech – Escherichia coli (zkráceně možná znáte jako e. coli). Z bakterií studentka sestavila jednoduchý display o velikosti 32×48 „pixelů“ – technicky vzato jde o destičku s 32×48 jamkami naplněnými bakteriemi e. coli.

Bakterii byly upraveny tak, že obsahovaly zelený fluorescenční protein (GFP), který se běžně využívá ve výzkumu pro značení určitých struktur. Destičku následně připojila k ovladači, který reguloval, zda mají bakterie produkovat GFP nebo ne. Tím vytvořila 1-bitový jednoduchý display.

Nicméně hraní na bakteriích by nebylo nic pro netrpělivé hráče. Původní Doom zobrazoval 35 snímků za sekundu, což našemu oku umožňovalo sledovat relativně plynulý pohyb. Bakteriální display se umí obměnit jednou za přibližně 9 hodin. Odehrát tímto tepem celou hru by podle Lauren trvalo cca 600 let!

Každopádně se jedná o zajímavý experiment a rozhodně nejvíc překvapující způsob hraní Dooma, o kterém jsme zatím slyšeli. Na čem jste hráli Dooma vy? Pokud tedy vůbec?

Zdroje k hlubšímu bádání

Running ‘Doom’ on E. coli cells… very, very slowly

Doom

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *