500 světelných let od nás se nachází druhá Země

Vesmírný teleskop NASA Kepler Space Telescope objevil planetu, která je velmi podobná Zemi. Z hlediska vesmírných měřítek se nenachází příliš daleko. Nachází se v souhvězdí Labutě cca 558 světelných let od nás.

Planeta se nachází v obyvatelné zóně, což znamená, že se na jejím povrchu může vyskytovat voda v kapalném stavu. Velikostí odpovídá 1,11 násobku Země, což z ní dělá jednu z nejpodobnějších planet naší domoviny. Jen roky zde plynou o něco rychleji. Planeta oběhne svou hvězdu za pouhých 130 dní. Z pozitivního hlediska by pak šlo tvrdit, že se zde lidé budou dožívat 230 let místo cca 82. Avšak čas, by vám uplynul stále stejný.

Obyvatelná zóna

V Mléčné dráze, naši domovské galaxii, se odhaduje výskyt cca 40 miliard planet velkých jako Země, nicméně Kepler-186F je první planetou, která byla nalezena práve v obyvatelné zóně, kde podmínky umožňují výskyt vody.

„Víme pouze o jedné planetě, na které je život. Pokud chceme hledat život mimo Zemi, je třeba hledat místa, která jsou Zemi co nejpodobnější. Je pak nejpravděpodobnější, že právě zde, by život byl možný.“ Tvrdí výzkumnice SETI Elisa Quintana.

Hvězda, kolem které planeta obíhá má přibližně poloviční hmotnost než naše Slunce, ale i přes to kolem ní obíhají pravděpodobně minimálně další 4 planety.

Pokud bude chtít lidstvo kolonizovat další planety, bude třeba hledat právě podobné světy, v opačném případě bychom byli nuceni se uzavřít do základen a náš život by představoval více život rybek v akváriu než ve volné přírodě. Nicméně žádná kolonizace nebude bez rizik, protože pokud najdeme svět, na kterém je život, tak v něm zcela jistě najdeme i patogeny, kterým se nebudeme umět bránit.

Zdroje k hlubšímu zkoumání

Kepler 186f – First Earth-sized Planet Orbiting in Habitable Zone of Another Star

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *