Muskův Neuralink poprvé implantoval čip do mozku člověka!

Vypadá to, že nadchází věk kyborgů. Člověk čím dál tím víc srůstá s technologiemi. Elon Musk a jeho firma Neuralink se specializuje na výrobu čipů, které budou interagovat přímo s našim mozkem. K zahájení prvních klinických studií dostal povolení již před rokem od americké FDA (agentura pro kontrolu potravin a léčiv).

Léčba ochrnutí

Primárním cílem je nyní umožnit lidem, kteří ztratili schopnost komunikovat se světem nebo se pohybovat, aby se vrátili do běžného života a pomocí technologií jim bylo časem vše nahrazeno. Mnoho lidí je dnes uvězněno ve vlastním těle a jediné, co jim funguje je právě mozek. Čip, který se naučí spolupracovat s mozkem by pak mohl umožnit paralyzovanému člověku opět komunikovat nebo rozpohybovat elektronické protézy.

Minulou neděli byl prvnímu pacientovi implementován první čip. Dle vyjádření Elona Muska se pacientovi zatím daří dobře a nedošlo k žádným kombinacím. Mikročip je spojen s mozkem 64 ohebnými vlákny, které jsou tenčí než lidský vlas. Čip je napájen bezdrátově dobíjitelnou baterií a vysílá signály z části mozku, které signalizují informace o pohybu. Pacient totiž trpí kvadruplegií, tedy ochrnutím všech končetin.

V první fázi se bude pacient učit ovládat svým myšlením kurzor na počítači či psát na klávesnici. Nicméně Musk nezůstává pouze u léčby pacientů. Jeho cíle jsou vyšší.

Budeme s technologiemi bojovat nebo splyneme?

S rozmachem umělé inteligence bude třeba vylepšovat také myšlení lidí. A tímto směrem Musk směřuje. Pouhými myšlenkami bychom mohli tvořit texty neuvěřitelnou rychlostí. Ovládat počítače, tak, že by udělaly to, na co zrovna pomyslíme.

Sám za sebe se však nejvíce těším, až si rozšířím svou paměť o externí disk, do kterého budu vše ukládat a kdykoli z něj čerpat. Učení se novým poznatkům by pak byla naprostá hračka. Film Matrix, kde se Neo naučil bojová umění během pár vteřin by byl realitou.

Kritici Elona mohou zcela jistě namítnout, že jeho vize často předčí realitu, ale ani v tomto oboru není Musk sám. Konkurenci mu dělá hned několik firem s mnohaletou historií. Příkladem jsou Synchron nebo Precision Neuroscience, které již vyvinuly také své první prototypy, které jsou technologicky i dál než Telepathy od Neuralinku. Lidí s implantátem je dnes na světě již kolem 40.

Evoluce člověka tak již nebude odkázána pouze na biologii, ale urychlíme svůj vývoj spíše technologickým směrem. Zatím se ale nemusíte bát, protože od rozpohybování kurzoru či protézy u vybraných pacientů k masivnímu nasazení u zdravých lidí vede ještě velmi dlouhá cesta.

Další zdroje k hlubšímu bádání

Muskův Neuralink dostal povolení testovat mozkové čipy na lidech

Oznámení Elona Muska na sociální síti X

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *