Pohled na Merkur – 1. planetu Sluneční soustavy

Tyto fascinující snímky Merkuru nedávno sdílela NASA. Musím vás na úvod bohužel zklamat. Když byste se vydali na výlet k Merkuru, tak se vám takto barevný a krásný pohled nenaskytne. Snímky byly pořízeny v rámci mise MESSENGER a zobrazují chemické a mineralogické rozdíly v horninách planety.

Mise MESSENGER byla spuštěna v srpnu 2004 a oběžné dráhy Merkuru dosáhla v březnu roku 2011. Od té doby pořídila asi 250 000 snímků povrchu planety. Součástí sondy byl přístroj the Mercury Atmosphere and Surface Composition Spectrometer (MASCS), který měřil stovky různých vlnových délek od ultrafialového (UV) spektra až po infračervené (IR).

Právě vlnové délky v oblasti IR a UV lidské oko nedokáže vidět, proto byly snímky upraveny tak, že tato spektra byla převedena do viditelných barev, které lidské oko bez obtíží rozliší.

V dubnu roku 2015 se sonda zřítila na povrch Merkuru v rychlosti 14 000 km/h a od tím mise MESSENGER skončila. Nyní po ní zbyla pouze památka ve formě kráteru o velikosti cca 16 metrů. Sonda dopadla poblíž kráteru Janáček, který byl pojmenován po významném českém skladateli.

Kráter na Merkuru: Janáček

Více zajímavostí o Merkuru na kanálu Kvantová bublina

Kvantová bublina – Merkúr (slovensky)

Zdroje k hlubšímu bádání

NASA Scientists Release Colorful Images of Mercury
Instagram NASA
Janáček (crater)
MESSENGER

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *