Takto vypadá hranice mezi Amazonským deštným pralesem a brazilským městem Manaus

Amazonský deštný les je nejbohatším ekosystémem na planetě a přepokládá se, že zde žijí tisíce druhů, které ještě neznáme, a které už možná ani nepoznáme, protože vlivem činnosti člověka dochází k jejich hubení. Jak daleko je Amazonie vzdálena od lidí? No záleží jak kde.

Na snímku můžete vidět brazilské město Manaus, které čítá přes 2 miliony obyvatel. Město se nachází na soutoku Amazonky a Rio Negro. Soutok je vyhledávanou turistickou destinací zejména pro svou dvojbarevnost toku.

Soutok Rio Negro a Amazonky

Přírodní a výzkumná rezervace

Manaus je hlavním městem regionu Amazonie a jak tento region napovídá, tak severní rovná hranice města sousedí naprosto přímo s částí amazonského deštného pralesa. Jedná se o oblast Reserva Florestal Adolpho Ducke. Jde o chráněnou přírodní rezervaci založenou roku 1963 a pojmenovanou na počest entomologa a botanika, který o 4 roky dříve zemřel, ale byl jedním z největších expertů na amazonskou floru.

Oblast rezervace je jedním z vědecky nejcennějších míst v Amazonii a soustředí se sem obrovská část výzkumu biodiverzity pralesa. Jedná se o oblast, který je minimálně dotčena člověkem i přes svou blízkost městu a současně obsahuje místa, kde mohou vědci trávit delší dobu a stále pozorovat divokou přírodu. Navíc díky přítomnosti obřího města Manaus je lokalita velmi dobře dostupná.

Botanická zahrada

V roce 2000 zde byla založena také Botanická zahrada Adolfa Ducke, která se rozkládá na jižní části rezervace a tvoří celkem 5 % celé plochy rezervace. Tato část je určena pro veřejnost a má zprostředkovat turistům krásy Amazonie bezpečně a tak, aby nedošlo k ohrožení místních ekosystémů, ale ani návštěvníků samotných.

Zdroje k hlubšímu bádání

Jardim Botanico de Manaus

Maior floresta em área urbana do país é opção para turismo ecológico no AM

Mapy.cz – Manaus

Confluence of the Rio Negro and the Amazon, Manaus, Amazonas state, Brazil, South America

Río Negro: Amazonia (South America)

Rio Negro Cruise from Manaus to the Amazon River

Manaus – Wiki

Adolfo Ducke Forest Reserve – wiki

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *