Dnes je světový den vody a Brno otevírá historické vodojemy na Žlutém kopci! Vydejte se s námi do Morie!

22. březen je letos druhým jarním dnem. Před 31 lety, v roce 1993, bylo toto datum vybráno Organizací spojených národů jako Světový den vody. Tematicky k tomu se právě dnes zpřístupnily návštěvníkům Brna historické vodojemy na Žlutém kopci. Můžete se tak ocitnout v prostorách, které lehce připomínají Morii z Pána prstenů.

Brněnský Khazad-dûm

Při své příští návštěvě Brna se můžete na chvíli vžít do role bájných trpaslíků, kteří vybudovali své podzemní město Khazad-dûm, později označováno jako Moria. Obdobně fascinující katedrály můžete nyní navštívit na Žlutém kopci. Tyto obří síně sloužily v minulosti jako významné brněnské vodojemy.

Slavnostní otevírací víkend

Navštívit můžete 3 podzemní nádrže a pokud se tam vydáte již tento víkend (od 22. do 24. 3. 2024), tak vás bude čekat také speciální audiovizuální show, která podzemní prostory oživí a udělá z nich živoucí galerii plnou uměleckých děl.

Zdroj a více fotografií najdete na podzemibrno.cz, zde najdete také možnost nákupu vstupenek a informace, jak se k vodojemům dostat.

Světový den vody však slaví také další města a různé vodárny nabízí své dny otevřených dveří.. Kompletní výčet událostí spjatých se světovým dnem vody najdete na webu nase-voda.cz. V sobotu se tak můžete vydat nřpíklad do Českého hydrometeorologického ústavu v Praze či do jeho poboček v Plzni, Brně, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem či Ostravě. Dny otevřených dveří pořádají také laboratoře Povodí Vltavy, což může být také velmi unikátní příležitost.

Voda a svět

Češi naštěstí nedostatek vody příliš nepociťují, přesto je na světě více než miliarda lidí, kteří trpí nedostatkem pitné vody nebo k ní nemá přístup vůbec. I za tímto účelem byl Světový den vody vytvořen – má směřovat k účelnějším využívání pitné vody, její ochraně a samotnému šetření či zachovávání vody v přírodě.

Hlubší bádání

Brněnské vodojemy

Světový den vody

Naše Voda – Světový den vody

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *