VIDEO: Co byste viděli, kdybyste se vydali střemhlav za horizont událostí černé díry? NASA zveřejnila supermoderní vizualizaci!

Černé díry fascinují svět už několik dekád. V posledních letech je jejich výzkumu věnována zvýšená pozornost. Mnoho lidí je jimi okouzleno, ale pro jiné se jedná o děsivý a těžko představitelný objekt. NASA nyní zveřejnila simulaci vytvořenou velmi výkonným superpočítačem, která nám pomůže nahlédnout, co by se dělo, kdybychom se rozhodli vydat se vstříc horizontu událostí černé díry.

Skutečný záznam mít nikdy nebudeme

Skutečný záznam letu předmětu do černé díry nikdo nikdy nepořídí. Problém je v několika ohledech. Především ve chvíli, kdy by kamera nebo posádka letící do černé díry překročila horizont událostí, gravitace by zde byla tak silná, že by veškerou hmotu kompletně rozložila. No a bez hmoty není předmět, který by tento záznam pořídil.

Druhým problémem je dilatace času. Čas v okolí velmi hmotných předmětů běží mnohem pomaleji než čas na vzdálenějších místech. I přes to, že posádka letící do černé díry by nevnímala žádný rozdíl v plynutí času a svého cíle by dosáhla, pozorovatelům na Zemi by se jevila jako zamrznutá v čase a prostoru a pravděpodobně nikdy bychom neviděli raketu vletět do nitra černé díry. Než by raketa dosáhla svého cíle, lidská civilizace by už byla pravděpodobně dávno pryč. Tomuto tématu je věnována jedna epizoda dnes už kultovní Hvězdné brány, kterou rozhodně doporučujeme.

Supermoderní vizualizace

Tato vizualizace je tak jedinou, a vzhledem k nejmodernějším poznatkům, v současné době nepřesnější vizualizací toho, co bychom viděli při letu do černé díry. Vizualizaci zpracovával extra výkonný superpočítač, kterému to trvalo 5 dní. Jen pro srovnání, na běžném notebooku by výpočty, které za vizualizací stojí trvaly kolem 10 let. Nyní si užijte unikátní výhled letu do nitra tohoto masivního objektu.

Video NASA – nejmodernější simulace letu do černé díry (2024).

Na videu můžete vidět černou díru ve o velikosti přibližně té, kterou najdeme ve středu naši galaxie. Okolo ní se nachází akreční disk – jedná se o materiál rotující v okolí černé díry. Ten spirálovitě rotuje okolo a postupně padá za horizont události. Zářící struktury blíže horizontu události (hranici, ze které už ani světlo neunikne) se nazývají fotonové prstence a jsou tvořeny světlem, které černá díra zachytila. NASA zveřejnila tak interaktivní formu videa, ve kterém můžete měnit svůj úhel pohledu a zaměřit se na konkrétní místo.

Interaktivní video NASA – simulace letu do černé díry (2024).

Posledních 5 let

Právě před pěti lety jsme se dočkali historicky první fotografie černé díry v historii lidstva. A jednalo se o převratný obrat a velmi náročný projekt, který zahrnoval řadu složitých výpočtů a spolupráci observatoří po celém světě. Rok na to jsme dokázali vyfotit výstrysk rádiových vln. A současně nám černé díry pomohly odhalit tzv. gravitační vlny, které zakřivují prostor a šíří se běžně vesmírem zejména po kolizi velkých těles jako jsou právě černé díry. Výzkum v této oblasti se stále žene kupředu a na Science Reveal se rozhodně můžete těšit na další novinky!

Odkazy k hlubšímu bádání

New NASA Black Hole Visualization Takes Viewers Beyond the Brink

Jirka vysvětluje věci – Co kdybychom vletěli do černé díry?

Další skvěle video pro nadšence do problematiky černých děr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *