V Americe musejí první lidé opustit své domovy v důsledku klimatických změn

Život na ostrově v Karibiku je snem nejednoho Evropana. Obyvatelé ostrova Cartí Sugdupu v Panamě se budou nyní muset se svým tropickým ostrovním domovem rozloučit. V důsledku změn klimatu vlivem zejména oteplování se musí do nového domova odstěhovat 1200 zdejších obyvatel.

Mnoho ostrovů nejen v Karibiku ohrožuje rychle se zvedající hladina oceánu. Bohužel mnoho ostrovů je pouze pár centimetrů nad hladinou moře a zdejší obyvatelé se nemají jak bránit. Na ostrově Cartí Sugdupu se pokoušeli obyvatelé s úbytkem místa na ostrově bojovat umělým rozšiřováním pevniny. To však vedlo k dalšímu poškození pobřeží a tím zhoršení celé situace.

Cartí Sugdupu - původní ostrov, který brzy zmizí z map.
Cartí Sugdupu – původní ostrov, který brzy zmizí z map.

Panamská vláda tak nyní vybudovala na pevnině osadu Nuevo Cartí pro obyvatele ostrova. Nová kolonie vyšla Panamu na 15 milionů dolarů a pojme až 1350 obyvatel. V současné době započal přesun prvních obyvatel, kteří se tak stali prvními vysídlenci, kteří byli nuceni opustit své domovy v důsledku změny klimatu v moderní době.

Nová kolonie Nuevo Cartí na pevninské části Panamy.

Panamská vláda dále apeluje na státy s rozvinutější ekonomikou, aby se držely Pařížské úmluvy, která má za cíl, aby koncem století nestoupla teplota o 1,5 °C nad předprůmyslové období. Nicméně některé studie ukazují, že jsme tento milník už dávno překročili a že globální oteplování nedokážeme zbrzdit ani na 2 °C.

Lidé se tak budou muset připravit na obrovské výdaje v oblasti nejen zemědělství, které bude změnou klimatu zasaženo nejvíce, ale také v oblasti přesunu obyvatel a to nejen z ostrovních zemí, ale i z rovníkové oblasti.

Odkazy k hlubšímu bádání

Inicia traslado de pobladores a Nuevo Cartí

Gardi Sugdub: The Americas‘ disappearing island

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *