Konzumace přílišného množství kofeinu rozhodně neprospěje Vašemu zdraví. Zvláště pokud trpíte cévními a srdečními chorobami. Navíc je stále třeba mít na mysli, že dávka dělá jed. Nicméně, pokud tyto obtíže nemáte, pak si nemusíte zoufat. Řada výzkumů přichází i s benefity, které pití kávy může přinášet.

Co to v kávě pijeme?

Mírný příjem kofeinu, ať už formou kávy, nebo čaje může být prospěšný dokonce i na fungování oběhové soustavy. Šálek kávy denně prospívá vašemu mozku i pomáhá předcházet duševním chorobám.

Běžný 200ml šálek kávy v sobě obsahuje menší množství vitamínů B: riboflavinu (B2), thiaminu (B1), niacinu (B3) a kyseliny pantothenové (B5). Mimoto v sobě obsahuje minerály jako draslík, mangan a hořčík. Zejména v západním světě pak z kávy většina lidí získá více antioxidantů než z ovoce a zeleniny.

Hlavní látkou, pro kterou kávu převážně pijeme (kromě chuti), je kofein. To je látka, která blokuje naše receptory pro adenosin – ten pokud se naváže, tak vnímáme únavu. Pokud je kofein vyblokuje, pak se receptory neaktivují a my se cítíme více bdělí a naopak se zrychlí nervové signály. To zlepší naši reakční dobu a další kognitivní funkce.

Prevence proti chronickým onemocněním

Konzumace střídmého množství kávy je spojena se sníženým rizikem vzniku srdečních chorob a mrtvice. Mírnou konzumací je míněno 1 až 2 šálky denně. Toto množství je také spojováno s nižším rizikem úmrtí souvisejícího s kardiovaskulárním onemocněním.

Dle dalšího výzkumu se ukazuje, že káva může zvýšit schopnost těla zpracovávat glukózu a snížit tak riziko vzniku diabetu 2. typu. Systematický přezkum zjistil, že konzumace kávy je spojena s až o 18 % nižším rizikem rozvoje rakoviny (jater, tlustého střeva, konečníku a dělohy). Mimo to zmírňuje rozvoj cirhózy jater.

O Parkinsonově a Alzheimerově chorobě na Science Reveal píšeme často. I těmto neurodegenerativním chorobám můžeme jejich nástup ztížit. Kofein pomáhá nemocným lépe zvládat pohyby a snižovat riziko nástupu demence.

Duševní pohoda

O naši duševní pohodu je třeba pečovat stejně jako o naše fyzické zdraví, které tímto jen posílíme. Studie naznačují, že pijáci kávy mají nižší riziko vzniku depresí až o 20 %. Současně pokud lidé pili 4 a více šálků denně, měli o 53 % nižší pravděpodobnost, že spáchají sebevraždu.

Káva po ránu nás přinutí k pomalému a klidnému startu dne a postupné přípravě na vše, co nás čeká. Člověk se tak vyhne stresujícímu startu dne, kdy je hned vržen do víru povinností. Současně v práci je káva o přestávce často socializačním prvkem, který také přispívá k pohodě.

Délka života

Dle studie zahrnující 400 000 lidí se ukazuje, že konzumace 4 až 5 šálků kávy po dobu 12 až 13 let byla spojena s nižším rizikem úmrtí. Tento přínos by mohl být způsoben kumulativními účinky ochranných vlastností kávy i proti dříve zmíněným nemocem.

Všeho s mírou

I když káva nabízí řadu zdravotních výhod, je třeba ji konzumovat s mírou. Vhodné je také omezit cukry a smetanu, abyste se vyhnuli nadměrnému příjmu kalorií. Pokud to s kofeinem přeženete, tak vás může čekat vyšší míra nervozity, úzkosti a poruchy spánku. Existují také lidé citlivější na kofein, u kterých se tyto příznaky objevují už i při menších dávkách, a pro ně je tedy nezbytné se kávě vyhnout.

Zdroje k hlubšímu bádání

Potential Benefits of Coffee Consumption on Improving Biomarkers of Oxidative Stress and Inflammation in Healthy Individuals and Those at Increased Risk of Cardiovascular Disease

Correlations between Coffee Consumption and Metabolic Phenotypes, Plasma Folate, and Vitamin B12: NHANES 2003 to 2006

Antioxidant property of coffee components: assessment of methods that define mechanisms of action

Caffeine and Its Antioxidant Properties-It Is All about Dose and Source

Effects of Caffeine on Cognitive Performance, Mood, and Alertness in Sleep-Deprived Humans

Nope, coffee won’t give you extra energy. It’ll just borrow a bit that you’ll pay for later

Effect of Caffeine on Attention and Alertness Measured in a Home-Setting, Using Web-Based Cognition Tests

What is Adenosine?

The Neurophysiology of Caffeine as a Central Nervous System Stimulant and the Resultant Effects on Cognitive Function

Impact of Coffee Consumption on Cardiovascular Health

Good News for Coffee Lovers: Daily Coffee May Benefit the Heart

Coffee consumption and cardiovascular diseases and mortality in patients with type 2 diabetes: A systematic review and dose–response meta-analysis of cohort studies

Coffee’s Effect on Diabetes

Coffee: The magical bean for liver diseases

First Comprehensive Review of Evidence Confirms Coffee’s Role in Good ‘Liver Health’

Health Benefits of Coffee Consumption for Cancer and Other Diseases and Mechanisms of Action

Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes

The Effect of Caffeine on the Risk and Progression of Parkinson’s Disease: A Meta-Analysis

Beneficial Role of Coffee and Caffeine in Neurodegenerative Diseases: A Minireview

Neuroprotective and Neurodegenerative Aspects of Coffee and Its Active Ingredients in View of Scientific Literature

Moderate Coffee Intake Lowers Risk of Anxiety, Depression

Caffeine as a Factor Influencing the Functioning of the Human Body—Friend or Foe?

Coffee, caffeine, and risk of completed suicide: results from three prospective cohorts of American adults

Association of Coffee Drinking With Mortality by Genetic Variation in Caffeine Metabolism

9 Side Effects of Too Much Caffein

Effects of caffeine on sleep quality and daytime functioning

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *