Ornitologové se snaží zachránit poslední stovku párů sýčků ? na našem území. Problémem pro ně představuje zejména nedostatek potravy (velkého hmyzu, hrabošů apod.). ? Příčinou jsou velké zemědělské monokulturní lány.

Jako pro většinu zvířat je třeba, aby pole byla mozaikovitě dělená do menších různorodých bloků ? a předělována častými remízky a biopásy. ??? Sýčkové nejsou výjimkou. Kvůli velkým lánům se nedaří příliš ani hlodavcům a sýčkové tak nemají dostatek potravy.

Dalším problémem bylo například paradoxně právě přemnožení hrabošů ?, kteří poskytli loni dostatek potravy pro sýčky ? a ti vyvedli mnoho mladých. Hraboší populace však přirozeně stoupá než narazí na své maximum a pak se zhroutí. ☠️

Bohužel zemědělci kvůli škodám, které způsobil nárůst hrabošům sáhli po jedu ☠️ na hraboše. Ten sice zredukoval 〽️ populaci hrabošů, která by klesla i sama o sobě letos, ale současně s ním zredukovala také množství sýčků.

Zemědělci mají přitom nárok na dotace ? za škody způsobené těmito hlodavci. Tento záchranný program byl zřízen právě pro záchranu této sovy na našem území.

Dočkáme se někdy situace jako ve Futuramě, kdy se sýčkové stali podobně rozmnožení jako třeba myši a krysy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *