Barevná duha ve sklenici
Duha je fascinující světelný úkaz, který se odehrává za výjimečného stavu, kdy se setkají drobné kapky vody s dostatkem světla. Nicméně takovou trvalejší imitaci si můžeme vyrobit i doma za pomocí potravinářského barviva, vody a cukru. Navíc se tímto experimentem skvěle trénuje trpělivost a jemná motorika, která je nezbytná pro zdařilé provedení.
Materiál
- voda
- cukr
- potravinářská barviva (počet podle množství barev, kterou chcete, aby duha měla)
- nádoby na rozmíchání roztoku (zavařovačky, podle počtu barev)
- Pesteurova pipeta (či jiné kapátko pro pomalé přikapávání roztoku)
- úzká vysoká nádoba na duhu (úzká sklenice od oliv, panák, apod.)
Postup
Já v tomto pokusu připravím duhu z pěti barev, ale pro zachování reálných barev duhy využijte následující barvy (fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená).
- Pro každou barvu si nachystejte stejné množství vody (třeba 200 ml)
- V každé nádobě rozmíchejte vybranou barvičku.
- Do barvy, kterou chcete mít nejvýš dejte 1 lžíci cukru, do následující 2 lžíce, do další 3 lžíce a tak pokračujte podle počtu barev.
- Míchejte dokud se cukr kompletně nerozpustí. Pomoc si můžete zahřátím roztoku, ale následně je třeba počkat až roztok vychladne.
- Nachystáme si úzkou nádobu, do které budeme vrstvit duchu (čím užší sklenice, tím snazší bude vrstvení) a kapátka
- Začneme roztokem, ve kterém se nachází nejvíce cukru, ten dáme dospod (vrstvěte vždy stejné množství – doporučuju cca 4 ml na každou barvu)
- Od druhého roztoku je třeba přidávat roztok po kapičkách těsně nad hladinou a nechat ho stékat lehce po stěně – je nutné, aby nedošlo k promíchání roztoků.
- Takto na sebe postupně navrstvíme všechny barvičky a máme hotovo:
Na Youtube najdete také videonávod:
Vysvětlení
Množství rozpuštěného cukru ve vodě ovlivňuje její hustotu. Látky s vyšší hustotou se drží níže než látky s vyšší hustotou. Díky tomu můžeme na sebe vrstvit jednotlivé roztoky a vytvořit tak krásný efekt duhy. Tím, že používáme vždy roztok vody, tak je třeba být opatrný, aby nedošlo k promíchání roztoku a cukr z se rovnoměrně nerozpustil v celém objemu duhy.
Různé hustoty různých látek se využívá také při vědeckém výzkumu, kdy se takto od sebe dají separovat jednotlivé složky zkoumaného vzorku.
Posted in Barvy, Do školy, Experimenty, Na doma, Voda on Jul 26, 2024.
Published by: Pavel Daněk