Barevná duha ve sklenici

Duha je fascinující světelný úkaz, který se odehrává za výjimečného stavu, kdy se setkají drobné kapky vody s dostatkem světla. Nicméně takovou trvalejší imitaci si můžeme vyrobit i doma za pomocí potravinářského barviva, vody a cukru. Navíc se tímto experimentem skvěle trénuje trpělivost a jemná motorika, která je nezbytná pro zdařilé provedení.

Materiál

  • voda
  • cukr
  • potravinářská barviva (počet podle množství barev, kterou chcete, aby duha měla)
  • nádoby na rozmíchání roztoku (zavařovačky, podle počtu barev)
  • Pesteurova pipeta (či jiné kapátko pro pomalé přikapávání roztoku)
  • úzká vysoká nádoba na duhu (úzká sklenice od oliv, panák, apod.)

Postup

Já v tomto pokusu připravím duhu z pěti barev, ale pro zachování reálných barev duhy využijte následující barvy (fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená).

  • Pro každou barvu si nachystejte stejné množství vody (třeba 200 ml)
  • V každé nádobě rozmíchejte vybranou barvičku.
  • Do barvy, kterou chcete mít nejvýš dejte 1 lžíci cukru, do následující 2 lžíce, do další 3 lžíce a tak pokračujte podle počtu barev.
  • Míchejte dokud se cukr kompletně nerozpustí. Pomoc si můžete zahřátím roztoku, ale následně je třeba počkat až roztok vychladne.
  • Nachystáme si úzkou nádobu, do které budeme vrstvit duchu (čím užší sklenice, tím snazší bude vrstvení) a kapátka
  • Začneme roztokem, ve kterém se nachází nejvíce cukru, ten dáme dospod (vrstvěte vždy stejné množství – doporučuju cca 4 ml na každou barvu)
  • Od druhého roztoku je třeba přidávat roztok po kapičkách těsně nad hladinou a nechat ho stékat lehce po stěně – je nutné, aby nedošlo k promíchání roztoků.
  • Takto na sebe postupně navrstvíme všechny barvičky a máme hotovo:

Na Youtube najdete také videonávod:

Vysvětlení

Množství rozpuštěného cukru ve vodě ovlivňuje její hustotu. Látky s vyšší hustotou se drží níže než látky s vyšší hustotou. Díky tomu můžeme na sebe vrstvit jednotlivé roztoky a vytvořit tak krásný efekt duhy. Tím, že používáme vždy roztok vody, tak je třeba být opatrný, aby nedošlo k promíchání roztoku a cukr z se rovnoměrně nerozpustil v celém objemu duhy.

Různé hustoty různých látek se využívá také při vědeckém výzkumu, kdy se takto od sebe dají separovat jednotlivé složky zkoumaného vzorku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *