Jak se chovají kuřata v Česku? Jaké mají podmínky? Co mohu udělat pro změnu?
Kuřecí maso patří v České republice mezi nejčastěji konzumovaná masa. Je dostupné a především levné. Zamýšlel se ale někdo nad tím, proč je toto maso tak poměrně levné?
Lidé se už tisíce let snaží o šlechtění zvířat tak, že vybírají určitý znak a ten se snaží dostat do dalších generací. U zvířat chovaných jako potrava tomu není jinak. Kuřata chovaná pro maso se nazývají jako brojleři. Brojleři byli vyšlechtěni tak, aby v co nejkratším čase nabrali co nejvíce svalové hmoty při ideálně co nejmenších nárocích na potravu.
Došlo to tak daleko, že z nově narozeného kuřete se do měsíce stane 1,5 až 2 kg kuře. Ano stále je to kuře a ne slepice. Protože slepice dospívá až kolem 4. až 6. měsíce vývoje a teprve tehdy by mělo nabrat tuto váhu, kterou mělo už v 1 měsíci.
Tento enormní růst svalové hmoty způsobuje řadu zdravotních komplikací - lámání kostí, obrovské bolesti a často dochází k tomu, že kvůli zmrzačením způsobeným rychlým růstem se nedostane k potravě či vodě a ve velkochovu umírá hlady a žízní.
Některé obchodní řetězce a potravinářské firmy z celého světa se už zavázaly, že zlepší životní podmínky kuřat podle požadavků uvedených v European Chicken Commitment (ECC).
- Zejména jde o výměnu plemena chovaných kuřat za běžně rostoucí, kdy mají čas si vyvinout postupně všechny orgány a kosti úměrně růstu svalové hmoty, snížení hustoty osazení (aby měla kuřata prostor), zlepšení osvětlení v hale, které je často nedostatečné a další opatření pro zlepšení životní úrovně kuřat.
České řetězce zatím většinu těchto opatření ignorují, protože tlak veřejnosti není tak velký, aby s tím cokoli dělali - ekonomicky se jim vyplatí držet kuřata v těchto podmínkách.
Co pro změnu můžete udělat vy? Jednou možností je nejíst kuřecí maso, ale je mi jasné, že takto radikální řešení nebude pro každého. Nicméně nemít kuře k obědu každý den by už mohlo zvládnout více z nás. Variantou je nakupovat přímo od menších farmářů, případně se zajímat o to z jakého chovu kuře pochází, ale to je časově poměrně náročnější. Další možností je šíření osvěty o chovech a aktivní oslovení řetězců (třeba emailem), kam chodíte, aby odebírali kuřata z chovů, které mají lepší podmínky. Další možnosti najdete na stránkách projektu Rychlokuřata (odkaz v komentářích), včetně vzorových zpráv.
Tlakem veřejnosti se podařilo v Česku zakázat kožešinové farmy a klecový chov. Věříme, že zlepšíme také úroveň chovu zvířat. Aby během svého krátkého života zbytečně netrpěla. Děkujeme za pomoc při šíření osvěty a sdílení těchto informací.
Zdroje k hlubšímu bádání
Posted in Ekologie on Aug 01, 2022.
Published by: Pavel Daněk