Oceány brázdí loď s nulovými emisemi. Je oháněna sluncem, větrem a vodíkem.

Energy observer je výzkumná loď, která už několik měsíců brázdí naše oceány a funguje naprosto bez emisí.

Ke svému fungování využívá energii získanou solárními panely v kombinaci s větrnými turbínami. Přebytečná energie potom jde do elektrolyzéru.

Elektrolyzér je přístroj, který dokáže pročistit mořskou vodu od minerálů a následně pomocí elektrolýzy rozloží vodu (H2O) na vodík (H) a kyslík (O).

Pokud je tedy zataženo nebo noc a zároveň bezvětří, využije se jako hlavní pohon právě vodík jehož hořením vzniká zpět voda.

Tato loď je schopna se pohybovat rychlostí až 20 km za hodinu a povedlo se ji již třikrát obeplout svět. Ve skutečnosti se jedná o pojízdnou výzkumnou laboratoř a naposledy zkoumali vliv globálního oteplování a tání ledovců na Špicberkách. Nyní má v plánu se vypravit na čtvrtou cestu kolem světa a dostavit se do Tokia do začátku tamní Olympiády.

Právě letní olympiáda v Tokiu má být zasvěcena vodíkovému pohonu. Již dnes existují auta na vodíkový pohon a i Japonsko, které právě před 55 lety ku příležitosti olympiády v Tokiu představili první vysokorychlostní vlak Šinkanzen nyní věří v budoucnost vodíku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *