Jak vypadá největší květ světa?

Raflézie Arnoldova (Rafflesia arnoldii) je tropická a parazitická rostlina, která se vyskytuje na ostrovech jihovýchodní Asie. Pozorována byla prakticky pouze na Sumatře a Borneu.

Čím je tato rostlina zvláštní? Pyšní se nejrozměrnějším květem na světě. V lednu 2020 byl v Indonésii nalezen rekordní exemplář jehož květ měřil v průměru 111 centimetrů a tím o 4 cm předčil dřívějšího rekordmana ze Sumatry! Samotný květ pak může vážit až 11 kilogramů!

Květy této rostliny jsou vždy jednopohlavní – to znamená, že mají buď jen samčí nebo jen samičí orgány. Pro rozmnožení je tak potřeba dvou rostlin různého pohlaví a opylovače, který potřebný pyl přenese ze samčího květu na samičí. Každá rostliny za svůj život vykvete pouze jednou. Z tohoto důvodu vydává květ opravdu silný zápach hnijícího masa, který přiláká mouchy a brouky, kteří se běžně živí mršinami. Ti na sebe nalepí pyl a přenesou jej na jinou rostlinu.

Tento náročný způsob rozmnožování dělá z rostliny opravdu vzácný organismus. Chráněná je ale pouze v Sabahu, ve kterém se nachází také lokalita Poring Hot Springs, ve které v době kvetení můžete najít směrovky k daným rostlinám. Odhadnout však dobu kvetení je prakticky nemožné a bez domorodců zde by je turista pravděpodobně nenašel.

Plodem této rostliny je bobule se spoustou drobných semínek. Těmito bobulemi se živí savci, kteří pak semínka roznášejí po okolí. Pokud plod není zkonzumován, tak spadne na zem a změní se v lepkavou kaši, která se opět okolní zvěři lepí na končetiny a semínka jsou tak roznášena opět do okolí.

Rostlina je v současné době nejvíce ohrožena odlesňováním krajiny a vysekáváním pnoucích se lián s cílem vyššího přírůstku dřeva z „užitečných“ stromů.

Zdroje k hlubšímu bádání

What is the largest flower in the world?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *