Byla provedena úspěšná teleportace

od pojmem teleportace si dnes většina lidi pravděpodobně představí scény ze Star Treku či z Červeného trpaslíka. Nic takového zatím nečekejte. K teleportaci hmoty máme daleko. Nicméně teleportovat data? Proč by ne?

Kvantové počítače dnes už nejsou pouhé sci-fi, ale realita moderních laboratoří. Popsat princip kvantových počítačů by bylo na delší povídání, ale v podstatě hlavním rozdílem je to, že klasické počítače počítají pouze se dvěma stavy – jedničkou a nulou. Kvantový počítač zjednodušeně mimo tyto dva stavy může počítat i s čímkoli mezi jedničkou a nulou. Tím zvládne mnohem více operací a je mnohem výkonnější. Nicméně provoz takového počítače je mnohonásobně nákladnější než provoz klasického PC. Proto nás v nejbližší době nasazení kvantových počítačů do běžné praxe pravděpodobně nečeká.

Proč tedy píšeme o této teleportaci, když kvantové počítače jsou relativně běžné?

Vědcům se nyní podařila také teleportace dat u klasických křemíkových čipů pomocí kvantového provázání. Navíc o vysoké kvalitě 91%. Tato teleportace dat proběhla mezi dvěma čipy aniž by byly fyzicky či elektronicky propojeny.

To nám dává naději, že by mohl vzniknout minimálně kvantový internet, který by byl mnohem bezpečnější než ten současný. Díky chybějícímu „toku“ dat by bylo náročnější se na tento teleportační systém napojit a hacknout jej. Navíc by se mnohonásobně zvýšila rychlost internetu.

Chcete si přečíst podrobnější článek na toto téma? V komentářích najdete odkaz na článek z portálu Nedd.tiscali.cz, který je psán v češtině.

Další články pro hlubší bádání

Teleportace lidí je chiméra. Vědci zato dokázali teleportovat data

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *