Postavit dům za 1 den a 150 000 Kč? S 3D tiskárnou žádný problém!

V posledních letech byl 3D tisk budov skloňován především s myšlenkou kolonizovat Mars či Měsíc. Nicméně ke kolonizaci máme stále ještě velmi daleko. Firmy se tak jaly nové vize – využít 3D tisk pro pozemské stavby.

Výhodou staveb postavených pomocí 3D tisku je především cena a rychlost, za kterou jsou schopni dům postavit. Malý rodinný domek je možné již dnes postavit za jeden den s náklady cca 150 000 Kč.

Nejvyšší vytištěný dům nyní stojí v Dubaji a měří 9,5 metrů a zaujímá plochu 640 metrů čtverečných. Pro tisk firma Apis Cor využívá kromě tradičního betonu zejména směsi sádry, cementu a geopolymerů. Ty je možné potenciálně využít i mimo zemi a naopak mohou být kombinovány i s některými místními stavebními materiály.

V současné době v Číně vznikají další bytové stavby vytvořené pomocí 3D tisku, které jsou sice vyšší, ale nejsou tisknuty přímo. Zde se tisknou jednotlivé bloky a součásti, které se na místo zvlášť dováží. I tak je tato čínská firma Winsun takto schopna postavit až 6 šestipatrových domů za jediný den.

Co vy? Pořídili byste si dům vytištěný pomocí 3D tiskárny?

Zdroje k hlubšímu bádání

V Dubaji vznikla největší budova vytvořená 3D tiskem. Má dvě patra a rozlohu 640 metrů čtverečních

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *