Veslonos čínský je prvním vyhynulým druhem v roce 2020

Veslonos čínský /psephurus gladius/ je prvním živočichem, který byl v tomto roce označen za zcela vyhynulého. Jednalo se o jednu z největších sladkovodních ryb světa.

Nejde však o to, že by letos zemřel poslední jedinec. Tato ryba dříve žila v řece Jang-c‘-ťiang. Žádný jedinec však nebyl pozorován už od roku 2003. Vědci odhadují, že poslední jedinec mohl zemřít mezi lety 2005 a 2010.

Za funkčně vyhynulou byla tato ryba považována už v roce 1993. Již tehdy neexistoval dostatečný počet jedinců na to, aby se ryba mohla funkčně rozmnožovat, a aby mohl být druh zachráněn.

Jednalo se o rybu dorůstající neuvěřitelných rozměrů. Běžně veslonos dorůstal délky 3,5 metru a vážil 250 kilogramů. Existují však svědectví, která říkají, že tato ryba mohla dorůstat až 7 metrů. I proto se jim říkalo králové řek.

Díky této velikosti je velice nepravděpodobné, že by existovali jedinci, kteří nebyli celá léta spatřeni, a proto byl velenos čínský letos prohlášen definitivně za vyhynulého.

Jedná se o velice starý rod, který vznikl už v době před cca 75 000 000 let. V té době Zemi vládli dinosauři. Nyní však pomalu končí i dny veslonosů. Na Zemi již zbývá poslední druh – veslonos americký. Tento bratranec je podstatně menší. Byl však spatřen také v českých vodách, kde se pravděpodobně dostal z umělých rumunských chovů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *