Na Zemi vznikne mimozemská vesnice

Kde jste byli naposledy na svou dovolenou? Co takhle podívat se, jak se bude žít na Měsíci nebo na Marsu? V Mohavské poušti vyroste „mimozemská“ vesnička, která bude sloužit pro výzkum i turismus.

Nový projekt sítě biomů Experimental Bio-Regenerative Station (zkráceně EBios) francouzské výzkumné laboratoře Interstellar Lab by se mohl stát vzorem pro budoucí obydlí na jiných planetách. Bude se jednat o komplex budov, která budou zajišťovat obydlí, produkci potravin, nakládání s odpady a čištění vody apod. Projekt tak chce zkoumat, jak vybudovat plnohodnotné obydlí pro lidskou rasu v nehostinných podmínkách.

Kromě toho si projekt uvědomuje také aktuální situaci u nás na Zemi a chce tamní poznatky aplikovat také pro bydlení na Zemi.

Výstavba projektu by měla začít v roce 2021 a na jeho financování se podílí také NASA. Samotná stanice má být potom přístupná půl roku výhradně vědcům a půl roku turistům. Turismus by tak měl pokrýt náklady na provoz stanice. Kapacita stanice je 100 osob a počítá se, že by celá stanice měla být plně autonomní. Tímto se liší od biodomů, které vznikaly v dřívějších dobách. V nich se lidé snažili napodobit jisté ekosystémy existující na naši planetě (například tropický deštný les apod.). Cíl tohoto biodomu je vytvořit zcela nový ekosystém, který bude plně autonomní a bude realizovatelný mimo naši planetu.

Na kolik vás taková dovolená „na Marsu“ vyjde? Oficiální ceny ještě nejsou známy, ale týdenní pobyt je nyní odhadován na 3 – 6 000 dolarů – tedy cca 70 – 140 000 Kč.

Kam bude směřovat vaše budoucí dovolená? ? Jeli byste se podívat sem? Nebo si počkáte až na reálnou kolonii na Marsu? Napište nám do komentářů.

Zdroje k hlubšímu bádání

Osidlování Marsu nanečisto. V Mohavské poušti vyroste mimozemská vesnička pro vědce i turisty

Dovolená jako ve vesmíru? V Mohavské poušti budete moci vyzkoušet osidlování Marsu

Interstellar Lab could bring a Mars-ready, closed-loop village to the Mojave Desert

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *