Budeme mít na obloze další hvězdu jasnější než Měsíc?

Betelgeuze je druhou nejjasnější hvězdou v souhvězdí Oriona. Řadí se mezi tzv. rudé obry a její načervenalá barva je vidět i pouhým okem. Jedná se také o velmi blízkou hvězdu vzdálenou „pouhých“ 600 až 640 světelných let.

Proč o ní píšeme? Jde o to, že za poslední dobu začala tato hvězda ztrácet svůj jas a zase se zjasňovat. Současně začala zmenšovat svůj poloměr z 5,6 AU* na 4,8 AU. To poukazuje pravděpodobně na konec její životnosti. Jelikož se jedná o rudého obra (hvězdu, kterou kdybychom umístili do středu naši soustavy místo slunce, tak by měla svůj okraj až po oběžnou dráhu Jupitera), tak se očekává, že se hvězda brzy změní v supernovu. Její stáří je totiž cca 9 000 000 let a hvězdy tohoto typu se zpravidla nedožívají déle než 10 000 000 let.

K masivnímu odhození hmoty a změně na takzvanou supernovu tak může dojít každou chvílí, ale může to trvat i 300 000 let. Každopádně pokud tou dobou budeme ještě existovat na naši planetě, tak uvidíme na obloze ohromnou podívanou.

Po dobu několika týdnů uvidíme tuto hvězdu na obloze jasněji než měsíc. Přes den to bude trochu vypadat jako bychom měli dvě Slunce (i když jedno podstatně slabší). Několik měsíců by pak obraz slábl, ale stále by hvězda byla vidět i ve dne pouhým okem.

Existují také domněnky, že podobná událost nastala před 2 000 lety a odtud by mohla pocházet pověra o kometě, která se objevila nad Betlémem v době narození Ježíše Krista. Nicméně nebyly doposud nalezeny žádné spolehlivé prameny dokazující tato tvrzení. Pokud však k této astronomické události opravdu došlo, nebylo by překvapující, že lidi fascinovala a inspirovala je k vyprávění všelijakých příběhů a k přirovnání k nadpřirozeným jevům.

Jestli Betelgeuze exploduje v následujících letech, bude to pravděpodobně největší astronomická událost moderní doby. A poprvé budeme mít jasné důkazy o pozorování takhle blízké supernovy.

Sledujte naši stránku a my vám slibujeme, že jestli budeme mít jakékoli bližší informace, budeme vás o nic informovat

Srovnání velikosti Betelgeuze a jiných vesmírných těles

Zdroje k hlubšímu bádání

Rudá hvězda Betelgeuse se chová podivně, je možné, že se brzy změní v supernovu

Betelgeuze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *