Dali byste si duhovou švýcarskou čokoládu?

Sejdou se tak tři vědci z Curychu u oběda…. Ne takto nezačíná žádný vtip, ale popis schůzky, při níž si pár vědců řeklo, jestli by čokoláda nemohla mít i jinou barvu než jen hnědou a bílou – a to aniž by do ní přidali jakákoliv barviva.

Naštěstí Patrick Rühs, Etienn Jeoffroy a Henning Galinski nezůstali jen u teoretizování u oběda, ale vrhli se i do experimentů. Nejprve se jim podařilo vytvořit tmavě modrou a žlutozlatou čokoládu díky jedlým povlakům ze zlata a oxidu titaničitého. To ovšem bylo dosti nepraktické a drahé. Svůj boj ale nevzdali.

K experimentování si přizvali také Anitu Zingg (studentka materiálových věd). Anita se problematikou barevnosti zabývala už dříve na vlastním projektu. Tým pak změnil přístup a už se nesnažili čokoládu přebarvovat přísadami, ale změnit postup její výroby tak, aby čokoláda sama změnila své vlastnosti.

A povedlo se. Nejprve se povedlo vyvolat dojem duhových třpytek na jejím povrchu, následným doladěním postupu nakonec vznikl povrch čokolády s okouzlující duhovou září. Do čokolády údajně nepřidali žádnou extra přísadu. Samotnou technologii postupu této úpravy si nechali ihned patentovat a postup samotný zůstal tajný.

Kdy se dočkáme nových duhových čokolád v běžných obchodech zatím není jasné, ale už nyní vědci se svým spin-offem oslovili přední výrobce čokolád a jednají o podmínkách.

Jelikož každý z vědců je z trochu jiného oboru (fyzika, potravinářství, materiálové inženýrství), je tento úspěch krásným příkladem toho, že by se nikdo neměl uzavírat ve své bublině, ale své nápady sdílet také s lidmi z jiných oborů. Mohou tak vzniknout zajímavé a úspěšné projekty.

Zdroje k hlubšímu bádání

Researchers print rainbow colorants on shimmering chocolate

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *